obkat

Novosti & Aktualnosti

21 Travanj 2024
25. travnja u gradu Pagu u organizaciji Zadarskog tjednika održat će se regionalna konferencija „Turizam 365 – održivost i inovativnost otoka Paga“ u Kneževom dvoru s početkom u 10 sati. Konferencija se održava uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana.
19 Travanj 2024
Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja Solana Pag i Natura Jadera – JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na ...
15 Travanj 2024
U organizaciji Grada Paga, u ponedjeljak 15. travnja dijelit će se sadnice cvijeća u Kneževom dvoru s početkom u 14 sati. Uredimo svoj ...
04 Travanj 2024
Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta u pratnji sa Monikom Udovičić, ravnateljicom Uprave za sustav turističkih zajednica, ...
04 Travanj 2024
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i globalni medijski konglomerat Paramount započeli su provoditi zajedničku marketinšku kampanju u svrhu ...

Obavijesti

  • Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području otoka Paga

    Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području otoka Paga - pogledaj

    više informacija
  • Javni poziv za predlaganje programa i projekta javnih potreba koje će na području Grada Paga za 2024. provoditi Vjerske zajednice

    Javni poziv za predlaganje programa i projekta javnih potreba koje

    više informacija
  • POZIV - 17. sjednica GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAGA

    Na temelju članka 34. st. 3. Zakona o lokalnoj i

    više informacija
  • Javni natječaj za financiranje programa i projekata javnih potreba sredstvima proračuna Grada Paga za 2024. godinu

    Upravni odjel za prostorno uređenje i gospodarstvo na temelju Odluke

    više informacija
  • Natječaj za dodjelu stipendija 2024

    Natječaj tekst objave - pogledajte dokument Privitak / Formular uz natječaj - pogledajte

    više informacija
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
transparentnost

U Službenom listu Europske unije, L 270 od 05. listopada 2016. objavljena je:
PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/1767 od 27. rujna 2016. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Paška janjetina (ZOI)) .

Proces zaštite naziva „Paška janjetina" (ZOI) započeo je u lipnju 2013. godine, kada je Udruga uzgajivača paške ovce „Rogujica" podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti naziva „Paška janjetina. Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2015. godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Paška janjetina"- zaštićena oznaka izvornosti, čime je naziv „Paška janjetina" postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene izvornosti „Paška janjetina" na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Paška janjetina" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Snažna poveznica "Paške janjetine" i zemljopisnog područja – otoka Paga rezultat je tradicije i stjecaja različitih okolnosti: paška ovca je autohtona, zaštićena pasmina otoka Paga te se uzgaja samo na otoku Pagu. U razdoblju od janjenja do klanja janjad paške ovce neprekidno boravi zajedno s ovcama i siše. Istraživanjima je utvrđeno da se odlike trupa i kakvoća mesa paške janjadi razlikuju u usporedbi s janjadi sličnih pasmina, a ponajviše su zasluga ranog, "sa sise" klanja paške janjadi (u dobi od maksimalno 45 dana), u skladu sa ovčarskom tradicijom otoka Paga. Visok sadržaj masti u mišićnom tkivu paške janjadi može se pripisati utjecaju pasmine, ali i hranidbe janjadi mlijekom paških ovaca koje je zbog visokog sadržaja masti izrazito bogato energijom.

Zbog blage mediteranske klime, paške ovce zajedno sa janjadi životni vijek provode na otvorenom. Držanje ovaca i janjadi danonoćno na otvorenom, na buri i suncu, nezagađenim pašnjacima i svježem morskom zraku, također utječe na odlike kakvoće mesa čineći ga drugačijim od mesa janjadi iz kontinentalnih područja.

„Paška janjetina" konzumira se isključivo termički obrađena, a meso je izrazito sočno i mekano, ugodnog okusa i blagog mirisa kao posljedice klanja mlade mlijekom hranjene janjadi.

Republika Hrvatska ima oznake čiji su nazivi registrirani i zaštićeni na zajedničkom EU tržištu za slijedeće proizvode: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvansku mandarinu, Ogulinsko kiselo zelje/ Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/ Poljički uljenjak ,Zagorski puran, Korčulansko maslinovo ulje i Pašku janjetinu.

0
0
0
s2smodern