"Zelena čistka – jedan dan za okoliš" najveća je ekološka kampanja u Hrvatskoj koja se provodi u sklopu svjetske akcije "World Cleanup 2014". U ovu akciju uključeno je 108 zemalja svijeta, a ove je godine proširena i akcijom "Plava čistka" koja se provodi u sklopu regionalne akcije "Let's do it Mediterranean 2014."


Cilj kampanja je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Kulminacija kampanje "Zelena čistka" je akcija čišćenja divljih odlagališta koja će se održati 26. travnja 2014. sa svrhom uključenja najvećeg broja volontera ikada u Hrvatskoj.
Regionalni projekt "Let's do it Mediterranean" u sklopu svjetskog pokreta "Let's do it" koji je do sada okupio preko 100 zemalja i više od 9.000.000 volontera, okupit će zemlje mediteranskog prstena s ciljem promjene odnosa svakog pojedinca prema moru.
Dugoročan cilj projekta je poboljšanje ekološkog i kemijskog stanja mora, a za 2014.godinu organiziraju se nacionalne akcije čišćenja 10. i 11. svibnja s ciljem čišćenja priobalja, mora i podmorja.
Kako je čist okoliš naše pravo, ali i naša obveza, ove kampanje su doista - kampanje sviju nas.
Zelena čistka u Hrvatskoj prvi put provedena je 2012. godine te je već u prvom pokušaju okupila preko 41.000 volontera, postavši time najveća ekološka akcija u Hrvatskoj.
Prošle godine u akciji je sudjelovalo gotovo 50.000 volontera koji su skupili ukupno 3.918 tona otpada.
Mnogobrojne udruge, HGSS, planinari, ronioci, vojnici hrvatske vojske, djeca i mladi, i oni nešto stariji, uz bok predsjedniku, premijeru i ministrima, ujedinjeni u istom cilju, udružili su snage i zajedno pokazali što Hrvatska može – očuvati danas za bolje sutra!
Tijekom akcije očišćen je gotovo jedan kilogram po svakom stanovniku Hrvatske, ali neke od najvećih crnih točki još su tu u našem okruženju. Nažalost, ostali su deseci kilograma za svakoga, ali nakon inspirirajućih rezultata, može se zaključiti da je promjena u našim rukama. Briga za okoliš, briga je za kvalitetu življenja svih građana, a zajedno možemo učiniti sve mogućim.
Ovim putem "Zelena čistka" poziva da se podrži ova kampanja te da se na taj način doprinese ovoj globalnoj akciji.
Kontaktirajte koordinatore akcije na e-mail adresu: [email protected]

 

0
0
0
s2smodern