Izaslanstvo Grada Paga u sastavu gradonačelnika Ante Fabijanića i predsjednika Gradskog vijeća Branimira Para Vidolin otputovalo je prošli petak u mađarski Grad Sigetvar.

Razlog puta bio je potpisivanje Partnerskog sporazuma na području gospodarstva,sporta i kulture  između Grada Paga i mađarskog Grada Sigetvara.  Suradnja i prijateljstvo između ova dva grada, koje je povezala povijest, traje već dvije godine. Povijesni Grad Sigetvar povezan je s našom povijesti likom i dijelom Nikole Šubića Zrinskog te poznatom „Bitkom kod Sigeta“.

Izaslanstvo Grada Paga posjetilo je i 20 km udaljeni  mađarski Grad Pačuh, inače gradu koji je proglašen Europskim gradom kulture 2010., ali i gradu koje je najveće sveučilišno središte u Mađarskoj s 34000 studenata. U Pečuhu su prisustvovali balu u organizaciji hrvatskih iseljenika u Hrvatskom klubu „August Šenoa“. Inače, danas su Hrvati u Pečuhu jedna od najboljih i najraznovrsnije organiziranih hrvatskih zajednica izvan matične domovine . Imaju svoj vrtić , osnovnu školu , gimnaziju , katedru kroatistike , klub , televizijske i radijske emisije , znanstveni zavod i kazalište . Hrvatsko kazalište u Pečuhu koje je jedino profesionalno kazalište među Hrvatima izvan Hrvatske, a ono je i prva hrvatska ustanova u Mađarskoj.

0
0
0
s2smodern