Povodom obilježavanja 50. obljetnice naše škole, organizirali smo predavanje o životu i djelu hrvatskog jezikoslovaca, isusovca Bartula Kašića

 

Ove godine SŠ Bartula Kašića Pag slavi 50. obljetnicu postojanja. U svrhu obilježavanja ove značajne obljetnice, SŠ Bartula Kašića je 07. travnja 2016. godine u 18 h u prostoru Kneževog dvora u Pagu, organizirala predavanja vezana uz život i djelo ovog istaknutog Pažanina.
Jedan od predavača je bio prof. dr. sc. Josip Lisac koji predaje na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost pri Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru. U najavi smo čuli da je prof. dr. Josip Lisac dobitnik mnogobrojnih nagrada od kojih su spomenute nagrada HAZU za trajne zasluge za Republiku Hrvatsku, zatim nagrada Zadarske županije te 4 godine poslije i Grada Zadra, nagrada Stoljeća hrvatske književnosti , te glavni i odgovorni urednik časopisa Zadarska smotra. Također je i član Matice hrvatske i još mnogih drugih organizacija.
Taj uvaženi gost je održao predavanje u punoj prostoriji Kneževog dvora u Pagu vezano uz Bartula Kašića kao zaslužnog jezikoslovca i prevoditelja. Čuli smo koliki je značaj Bartula Kašića u hrvatskom jeziku, koja su najznačajnija djela i koliki utjecaj je napravio svojim djelovanjem u razvoju hrvatskog jezika.
Drugi predavač je bio mr. don Dario Tičić. On se osvrnuo na autobiografiju Bartula Kašića te je izrekao niz zanimljivih podataka vezanih uz život ovog poznatog Pažanina, od rođenja i djetinjstva u Pagu pa sve do njegovog djelovanja kao isusovca i smrti u Rimu.
Moramo spomenuti da su i sami učenici SŠ Bartula Kašića sudjelovali u programu "Život i djelo Bartula Kašića". Na početku su odigrali zanimljiv igrokaz s prikazom života Bartula Kašića . S njima je to pripremila Sanja Želehovski, prof. latinskog jezika u SŠ Bartula Kašića. Glazbeno-scenski dio koji su izveli učenici u dva navrata kao srednjovjekovni crkveni napjev i srednjovjekovni ples s njima je pripremila Zrinka Peranić, prof. glazbene umjetnosti u SŠ Bartula Kašića. Kostime za ove scenske djelatnosti je posudila udruga "Paška alka"
Knežev dvor je bio ukrašen panoima s prikazima najznačajnijih djela Bartula Kašića koje je ustupio g. Mate Donadić iz zbirke koja čini stalni postav izložbe posvećene Bartulu Kašiću.
Kao što je rečeno u najavi, ovo događanje čiji povod je bio obilježavanje 50. obljetnice postojanja Srednje škole Bartul Kašić, je jedno u nizu događanja ovog proljeća.
Na predavanju "Život i djelo Bartula Kašića" bio je nazočan i gradonačelnik grada Paga Željko Maržić, zatim župnik Paga don Gašpar Dodić, ravnateljica škole Milena Čemeljić sa djelatnicima SŠ Bartula Kašića, učenici i svi zainteresirani građani koji su svojim prisustvom dali značaj ovoj velikoj obljetnici Srednje škole u Pagu.

0
0
0
s2smodern