sajam plakatU subotu 6. i u nedjelju 7. kolovoza Paškinje, Pažani i turisti moći će uživati u ljepotama obnovljenih tradicijskih vrijednosti srednjeg vijeka, povijesnog razdoblja u kojem je Pag nastao i živio do 15. stoljeća.
Na arheološkom području Stari grad, na lijepim livadama podno citadele na kojoj se ponosno uzdiže crkva sv. Marije iz 13. stoljeća, održat će se VI. Paški srednjovjekovni sajam, središnja kulturološka i povijesna manifestacija na otoku Pagu na kojoj će biti prikazani srednjovjekovni viteški tabori i sajam srednjovjekovnih zanata, srednjovjekovni plesovi, prikazi oživljene povijesti, predstave, predstavljanje oružja i opreme, viteški dvoboji, turnir u streličarstvu i srednjovjekovnim igrama, streličarstvo za posjetitelje, mala škola mačevanja te prikaz srednjovjekovne bitke iz 1192. godine u znak sjećanja na brojne slične događaje koji su se događali u Starom gradu Pagu.
Stari grad je arheološko područje na kojem je od 10. do 15. stoljeća postojao grad Pag i na tom području se nalaze ostaci ulica, trgova, bedema, obiteljskih kuća, Kneževe kuće, Gradske vijećnice, ostaci brojnih crkvi, skladišta soli i ostaci luke.
Paški srednjovjekovni sajam se organizira kako bi se potakla obnova srednjovjekovnih igara, natjecanja te kako bi se pridonijelo oživljavanju arheološkog područja Stari grad.
Na sajmu će, kao domaćini, nastupiti udruga Paška alka, te brojni gosti: Karlovački bubnjari, Kliški uskoci, Red vitezova Ružice grada, Šibenska gradska straža, Udruga Red čuvara grada Zagreba, Udruga Stari zanati, Udruga Sveti Juraj, Vitezovi vranski.
Program se održava od 19:00 do 23:00 sata, a sajam i viteški tabori će biti postavljeni već u 18:00 sati.
Stari grad Pag je od centra Paga udaljen svega 1,3 kilometra, a za trajanja sajma vozit će i izvanredna vožnja (Pag-Stari grad, Stari grad-Pag) sa slijedećim redom vožnje:
-polazne stanice: Pag-autobusno stajalište na Goliji i Stara riva18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00.
-polazna stanica Stari grad: 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30.
Paški srednjovjekovni sajam održava se u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Udruge Paška alka, a pod pokroviteljstvom Grada Paga.

IZVOR: Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern