vrr

Na Paškom mostu obilježena je 25. godišnjica obrane Paškog mosta koji je nakon rušenja Masleničkog mosta za vrijeme Domovinskog rata bio jedina cestovna poveznica između sjevera i juga Hrvatske.
Na mjestu nekadašnje bitke okupili su se branitelji s cijelog otoka Paga – od Luna do Fortice uz nazočnost Danijela Segarića, izaslanika župana Stipe Zrilića, Marijana Kustića, izaslanika Ličko senjske županije, gradonačelnika Paga Željka Maržića, načelnika Kolana Šime Gligore, načelnika Povljane Ive Pogorilića, zapovjednika Škabrnjskog bataljuna pukovnika Marka Miljanića, predsjednika Udruge VII domobranske pukovnije Danijela Talismanića Dide, predsjednika Udruge specijalne policije Poskoci Ivice Kapetanovića, generala Nikole Škunce, izaslanstva Udruge tenkista i predstavnika policije i drugih branitelja.


Župni vikar, don Zbigniew Jacek Korcz poveo je molitvu nakon čega se nazočnima obratio Tomislav Škunca, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga zahvalivši svima koji su došli podržati ovaj spomen dan 25. obljetnice obrane Paškog mosta.
Na Paškom mostu govorio je Mladen Škoda, zapovjednik Samostalnog paškog odreda koji se prisjetio tih ratnih dana i rušenja zrakoplova kod Paškog mosta.
Željko Maržić, gradonačelnik Paga obratio se nazočnima u ime sve četiri jedinice lokalne samouprave na Pagu i još jednom istakao važnost ovog prometnog pravca, Paškog mosta i herojsku obranu koja je ušla u povijest Domovinskog rata.
Napadi na Paški most započeli su već 3., 4. i 6. listopada 1991. godine. Most je u napadima 4. listopada bio raketiran i probušen. Osim Paškog mosta, agresorska JNA nemilosrdno je napadala i na trajekte "Sv. " i "Vira" , luke Žigljen i Prizna, zatim luke u Ždrilu i selo Miškovići.
8. studenog, prije 25 godina, u do tada najžešćem napadu, agresorski zrakoplovi JNA pokušali su srušiti Paški most koji je jednom i pogođen, ali je nakon obaranja tri neprijateljska zrakoplova napad odbijen, a time i obranjen otok Pag i glavna cestovna komunikacija između južne i sjeverne Hrvatske. Glavni teret i bitku podnijela je postrojba raspoređena oko Paškog mosta koja se u kratkom vremenu pod nenormalnim uvjetima morala reorganizirati iz pješaštva u protuzračnu obranu. U taj zahtjevni posao bili su uključeni načelnici vodova i službi, Ured obrane, Centar za obavješćivanje, Krizni štab, policija, privatne tvrtke i branitelji s cijelog otoka - od Fortice do Luna.
Nakon 8. studenoga 1991. godine više nije bilo pokušaja napada na ovom području.
Herojskom obranom paških branitelja ova presudna poveznica je spašena čime je promijenjen tijek Domovinskog rata.
Izaslanstva su položila cvijeće na kapelicu na Paškom mostu i u znak sjećanja, poštovanje i zahvale upalili svijeće.
Svim paškim braniteljima čestitke, izraze poštovanja i zahvale uputila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Branitelji i njihovi gosti nastavili su se družiti uz zajednički ručak u sportskoj dvorani u Povljani.

 

DSC 1939

DSC 1946

DSC 1947

DSC 1956

0
0
0
s2smodern