2Hrvatska škola trekinga Outdoor Run& Trek organizira u Vlašićima i Dinjiški dvodnevni proljetni treking kamp kao dodatni sadržaj u sklopu prve treking utrke na Pagu. Tako će se mnogobrojni ljubitelji ove popularne aktivnosti zasigurno nauživati na kamenitom, mjesečevom krajoliku.
Polaznici će učiti osnove trekinga kroz dvije zanimljive pješačke ture po otoku Pagu u različitim kategorijama. Namjenjen je punoljetnim rekreativcima i osobama koje se amaterski i rekreativno bave sportom i koji se bave ili bi se htjeli baviti trekingom & trailom. Program je svrstan u tri težinske skupine, a polaznici moraju zadovoljiti minimum fizičke spreme, što znači da to moraju biti osobe koje barem 1-2 do puta tjedno trče, bicikliraju ili planinare. Voditelji programa su organizatori Treking lige i prve hrvatske škole trekinga Outdoor Run&Trek, a pokrovitelji su Turistička zajednica grada Paga i Grad Pag.
Prema programu u Vlašićima, u petak, 31.ožujka u sklopu treking kampa održat će se tura po Vlašićima u dužini od 6 do 9 km u trajanju od tri do četiri sata.
U subotu, 1. travnja održava se Pag Island Star Trekk / Life on Mars u Metajni. Nakon odrađene utrke i podjele priznanja najuspješnijima, u Vlašićima u pansionu Zavičaj održat će se Life on Mars party: tribute to David Bowie za sve sudionike.
Za nedjelju, 2. travnja u 10.00 sati planirano je otvorenje pješačko biciklističke brdske staze Putevima Mentora na području Dinjiške za koju je Ministarstvo turizma dodijelilo 250.000,00 kn bespovratnih sredstava dok je Grad Pag u njezino uređenje uložio također 250.000,00 kn.
Ovim projektom izvor vode Svaroš je početna točka, a za trasu brdske staze korišteni su postojeći putovi i izvedeni novi koji povezuju najzanimljivije točke unutar zone obuhvata kao što su povijesna nalazišta i prirodne atrakcije s naglaskom na izvornost i prirodnost krajolika, a poslužile bi kao primjer ostalim dijelovima otoka kako revitalizirati zapostavljeni krški krajolik.
Mnogi se pitaju zašto se ova staza nazvala Putevima Mentora, a informacije iz Arheološkog muzeja u Zadru kažu da je prostor otoka Paga vjerojatno nastanjen u najdavnijem vremenu kamenoga doba. Liburnska kultura željeznog doba - period od 2000 godina p.n.e., ostavlja danas vidljive tragove po otoku Pagu u vidu ostataka gradina Panos, Gramjanik, Smokvica, Pustograd, grobnih gomila -tumula, ulomaka keramike i metalnih predmeta.
O davnoj povijesti ovih prostora govore i grčki pisci koji u svojim zapisima spominju otoke Mentoride i narod Mentora koji te otoke nastanjuju. Osim što je Pag pružao povoljne uvjete za život, obradive površine i živu vodu, svojim je položajem ostvario stratešku važnost za trgovinu i nadzor plovnih puteva te kao mjesto opskrbe i sigurnog skloništa, trgovište ili tranzitna zona.
Južni dio otoka otkriva nekoliko strateških točaka od kojih se ističu bizantska utvrda na otoku Sikavcu te ona mletačka, poznata kao Fortica, na hridi u neposrednoj blizini Paškog mosta, koje s još nekoliko prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih pozicija čine sustav kontrole nad prolazom između otoka Paga i kopna kroz sva povijesna razdoblja.
Sudionici treking kampa imat će priliku uživati u nevjerojatnim kontrastima kamenog Paga i Velebita, plavetnila mora, netaknute prirode, mira, predivnog pogleda.
Otvaranje ove staze dobar je početak općeg trenda razvoja aktivnog turizma, a Pag, kao rijetko koje područje ima bogatstvo – čaroban, poseban, atraktivan krajolik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

PROGRAM :

Petak, 31.ožujka

  • Treking kamp, Vlašići - tura br. 1
  • Početak: 14.00, Trajanje: 3-4h. Dužina: 6-9km.
  • Program je besplatan za sve sudionike

Subota, 1. travnja

  • Pag Island Star Trekk / Life on Mars
  • 08:30 - 10:30: Registracije za utrku, Metajna, na rivi
  • 11:00: Start utrke za dve kategorije, Metajna, na rivi
  • 13:00-18:00: Obrok na cilju utrke
  • 14:00: Proglašenje pobjednika za Light kategoriju
  • 15:00: Proglašenje pobjednika za Active i Challenger kategoriju
  • 18:00: Limit za sve kategorije
  • 21:00: Life on Mars party: tribute to David Bowie, Vlašići, pansion "Zavičaj"

Nedjelja, 2.travnja

  • Treking kamp, Dinjiška, tura br.2
  • Početak: 10:00h, Dinjiška (pola puta između grada Paga i mosta)
  • Završetak oko 14:00h.

5

12

13

0
0
0
s2smodern