U nedjelju, 2. travnja u 10.00 sati održano je otvorenje pješačko biciklističke brdske staze Putevima Mentora na području Dinjiške za koju je Ministarstvo turizma dodijelilo 250.000,00 kn bespovratnih sredstava dok je Grad Pag u njezino uređenje uložio također 250.000,00 kn.

Ovim projektom izvor vode Svaroš je početna točka, a za trasu brdske staze korišteni su postojeći putovi i izvedeni novi koji povezuju najzanimljivije točke unutar zone obuhvata kao što su povijesna nalazišta i prirodne atrakcije s naglaskom na izvornost i prirodnost krajolika, a poslužile bi kao primjer ostalim dijelovima otoka kako revitalizirati zapostavljeni krški krajolik.

Mnogi se pitaju zašto se ova staza nazvala Putevima Mentora, a informacije iz Arheološkog muzeja u Zadru kažu da je prostor otoka Paga vjerojatno nastanjen u najdavnijem vremenu kamenoga doba. Liburnska kultura željeznog doba - period od 2000 godina p.n.e., ostavlja danas vidljive tragove po otoku Pagu u vidu ostataka gradina Panos, Gramjanik, Smokvica, Pustograd, grobnih gomila -tumula, ulomaka keramike i metalnih predmeta.

O davnoj povijesti ovih prostora govore i grčki pisci koji u svojim zapisima spominju otoke Mentoride i narod Mentora koji te otoke nastanjuju. Osim što je Pag pružao povoljne uvjete za život, obradive površine i živu vodu, svojim je položajem ostvario stratešku važnost za trgovinu i nadzor plovnih puteva te kao mjesto opskrbe i sigurnog skloništa, trgovište ili tranzitna zona.

Južni dio otoka otkriva nekoliko strateških točaka od kojih se ističu bizantska utvrda na otoku Sikavcu te ona mletačka, poznata kao Fortica, na hridi u neposrednoj blizini Paškog mosta, koje s još nekoliko prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih pozicija čine sustav kontrole nad prolazom između otoka Paga i kopna kroz sva povijesna razdoblja.

Sudionici treking kampa imali su priliku uživati u nevjerojatnim kontrastima kamenog Paga i Velebita, plavetnila mora, netaknute prirode, mira, predivnog pogleda.

Otvaranje ove staze dobar je početak općeg trenda razvoja aktivnog turizma, a Pag, kao rijetko koje područje ima bogatstvo – čaroban, poseban, atraktivan krajolik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Stazu je otvorio gradonačelnik Željko Maržić, u prisutnosti zamjenika gradonačelnika Grašo Daria, predsjednika Gradskog vijeća Eda Komadine, te Šumuna Cimermana voditelja Treking lige.

0
0
0
s2smodern