Pag Art Festival otvara svoja vrata 31. srpnja u 21: 00 sat u Crkvi sv. Frane gdje će proslavljena glumica Bojana Gregorić Vejzović, uz klavirsku pratnju Danijela Detonija, izvesti melodramu, poemu Enoch Arden Lorda Alfreda Tennysona koju je uglazbio Richard Strauss.


„Ovo vrlo zahtjevno djelo u Hrvatskoj je izvođeno samo jednom, 90.-ih, i sretni smo što smo naišli na interes izvodjača.

Recital Lovre Pogorelića, porijekom Pažanina, tradicionalni je događaj, ali ovoga ljeta dogodit će se i u „novom ruhu"; u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina. Osobito smo ponosni što smo ostvarili mogućnost da ponudimo malu otočku turneju, i zahvalni na pozivu za Lun.

Violončelist Andreas Lend i pijanistica Irina Zahharenkova dolaze nam iz Estonije, zemlje izuzetno visokog nivoa obrazovanja, općeg kao i glazbenog, zbog čega ih dočekujemo s posebnim interesom, a festival završavamo nastupom pijanista Vedrana Janjanina čime nastavljamo praksu predstavljanja odabranih mladih hrvatskih glazbenika. U proteklih 18 godina PagArtFestival prošao je mnoge teškoće ali, pored sve brojnijih zabavnih sadržaja i sve češćih klasično-popularnih mješavina i prerađevina, održao se s tri aduta sadržana u krilatici „ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku". – rekla je Nina Pogorelić, zadužena za produkciju, organizaciju i odnose s javnošću Pag Art Festivala.
PagArtFestival svojom se kvalitetom programa i tradicijom od 18 godina izdvaja među ljetnim festivalima klasične glazbe, ne samo u mjesnim, otočnim i obalnim okvirima nego i daleko šire. Novost ovogodišnjeg izdanja je proširenje do Luna, najsjevernije točke otoka Paga.
Festival priređuje umjetnička organizacija „Lovro&Nina" u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Pag, Centrom za kulturu Novalja, Turističkom zajednicom Kolana, Maslinarskom zadrugom Lun te župnim uredima Paga i Kolana, uz podršku
Gradova Pag i Novalja, Ministarstva kulture, Zadarske županije, Općine Kolan, TZ Novalje, Paga i Zadarske županije, sponzorstvo HEP-a i nekoliko privatnih donacija.
Od samog početka PagArtFestival vodi bračni par Pogorelić, Nina i Lovro, koji je umjetnički voditelj Festivala.
Festival se ističe i vizualima crno-bijele jednostavnosti koje posljednjih godina zahvaljuje fotografskoj vještini Josipa Portade iz Paga. Maestro Pogorelić, porijeklom Pažanin, umjesto vlastite uvodne riječi citira zagonetne stihove iz Kraljevih idila:

 

 

 


„Grad je izgrađen
Za glazbu pa nikada nije ni izgrađen,
stoga je izgrađen zauvijek"

 

Program PagArtFestivala za Pag:

Bojana Gregorić Vejzović, glas
Danijel Detoni, klavir
31.7. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h
Lovro Pogorelić, klavir
3.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h
Petrit Çeku, gitara (Kosovo/Hrvatska)
8.8. u Starom gradu Pagu u 21h
Andreas Lend, violončelo, i Irina Zahharenkova, klavir (Estonija)
12.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h
PAF predstavlja mlade glazbenike:
Vedran Janjanin, klavir
17.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

0
0
0
s2smodern