DSCN2408U atriju Knežvog dvora svečanim programom otvoren je 5. Međunarodni festival čipke pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića u nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika gradova prijatelja, crkvenih i javnih i kulturnih institucija.

 

"Ovo je 5. Međunarodni festival čipke čime ostvarujemo našu namjeru da to bude tradicionalna manifestacija koja se svake godine sve više obogaćuje i ujedno motivira sve nas da pašku čipku promoviramo i nesebično pokažemo cijelom svijetu. Ovim festivalom želimo pokazati svu ljepotu čipke široj javnosti iako je ona, kao najljepša rukotvorina ženskih ruku, česti poklon mnogim visokim dužnosnicima i vrlo često se koristi kao hrvatski suvenir i obilježje naše domovine.", rekao je gradonačelnik Paga Željko Maržić i nastavio: " Stoga nije slučajnost da je paška čipka uvrštena na UNESC-ov popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i to da se ovaj Međunarodni festival, čipke kao vrijedan kulturni događaj, zbiva u gradu kojeg je osmislio Juraj Dalmatinac, u gradu u kojem je rođen Bartul Kašić, tvorac prve hrvatske gramatike. Zato smo uvjereni da smo održavanjem ovog 5. Međunarodnog festivala čipke krenuli putem istinskog vrednovanja cjelokupne bogate paške kulturne baštine i njezinim promoviranjem cijelom svijetu. Zahvaljujem svim našim ovdje prisutnim čipkaricama i svim onima kojih više nema, svim našim nanama na ljepoti koju su nam ostavile na ponos svih nas."

U ime Ministarstva kulture RH, ceremoniji otvaranja nazočila je Vesna Jurić Bulatović, zamjenica ministrice kulture Andree Zlatar Violić, a u ime župana Stipe Zrilića, nazočnima se obratio Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
Na otvorenju su nastupile prelijepe članice ženske klape "Peružini" , članovi KUD-a "Družina" i predstavnice tri generacije paških čipkarica.
Nakon otvorenja koncert su održali članovi Gradske glazbe Pag, a održan je i okrugli stol na temu "Paška čipka – jučer, danas sutra". Za mnogobrojne posjetitelje otvoren je cijeli niz izložbi – u Kneževom dvoru su izloženi čipkarski radovi zemalja sudionica: Belgije, Bugarske, Švicarske, Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Češke i iz Hrvatske , a to su Svetomarijska čipka, KUD „Triglav" Split i Udruga Lepoglavske čipke „Danica Brosler". Na katu Kneževog dvora također se mogu pogledati izložbe paške čipke u odjeći i nakitu Mirjane Tkalčec i Jasne Magaš te primjerak hvarske čipke. Izložbe se mogu razgledati u Benediktinskom samostanu i u Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina te u crkvi Svetog Jurja gdje su izložene fotografije članova Foto kluba Pag na temu paških čipkarica i čipke. U istom prostoru izloženi su radovi Vesne Herende pod nazivom "Dodir čipke i stakla" te izložba Filatelističkog društva Zadar sa poštanskim markama na temu Paga.

 

0
0
0
s2smodern