srednj gradOvog vikenda 2. i 3. kolovoza u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag održat će se mnifestacija " Pag srednjevjekovni grad". Trg Petra Krešimira IV, Branimirova obala i Luka Mandrač biti će domaćini sajma srednjovjekovnih zanata i gastronomije, a posjetitelji će uživati u prikazu srednjovjekovnih borbi, prikazu utemeljenja grada Paga te srednjovjekovnih odora i običaja. Održat će se kazališna scena "Lov na vještice" u koju će se uključiti i posjetitelji sajma te scena "Opsada utvrde" u kojoj mogu sudjelovati djeca. Na glavnom trgu mladići i djevojke u srednjovjekovnoj odjeći izvodit će srednjovjekovne i renesansne plesove. Djeca i mladi moći će uživati u vožnji srednjovjekovnim vrtuljkom, a svi će se moći fotografirati u kladi - srednjovjekovnoj spravi za kažnjavanje.
U programu sudjeluju Udruga „Paška alka" iz Paga te Udruga Red čuvara grada Zagreba, povijesna postrojba Senjski Uskoci, Udruga starih zanata iz Koprivnice. Na sajmu će sudjelovati i obrtnici iz cijele Hrvatske koji izrađuju replike srednjovjekovnog oruđa, oružja, obuće, odjeće, nakita, te tradicionalna jela i pića.
Članovi udruge "Paška alka" nastupaju u odorama gradskog vijećnika, paških alkara, kneza, pučanki i pučana, plemkinja i plemića, gradske straže, streličara, krvnika i dobošara. U programu sudjeluju i paške čipkarice.
Cilj projekta „Pag-srednjovjekovni grad" je obnova paške alke koja se u Pagu igrala stoljećima.

0
0
0
s2smodern