Ovog vikenda Pag je ugostio Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora, drage prijatelje Gradske glazbe Pag s kojima ih veže dugogodišnje prijateljstvo.


Ove godine u Pag je stiglo pedesetak glazbara koji su na Trgu Petra Krešimira IV održali lijepi koncert pod ravnanjem mladog dirigenta Dejana Ruhtariča. Pihalni orkester Jesenice Kranjska Gora orkestar je vrlo bogate tradicije – prošle godine proslavio je 140 godina uspješnog djelovanja. Posebno su ponosni da je njihov orkestar 2009. godine na Međunarodnom natjecanju Avsenikove glazbe osvojio prvo mjesto s posebnim pohvalama. Nastupaju u Sloveniji i u inozemstvu, a već nekoliko godina njeguju prijateljstvo s orkestrima iz Bagnarola u Italiji, zatim s orkestrom Podkloštra iz Austrije, orkestrom iz Umaga i , naravno s Gradskom glazbom Pag.
Orkestar je izveo cijeli niz popularnih melodija, a posebna gošća koncerta bila je mezzosporanistica Monika Bohinec, solistica u Bečkoj državnoj operi koju je paška publika srdačno nagradila velikim pljeskom. Jeseničanka Monika Bohinec velika je međunarodna zvijezda. Nakon završenog studija u Salzburškom Mozarteumu i Sveučilišta za glazbu u Beču, angažirana je u Narodnom kazalištu u Manheimu, a od rujna 2011. godine djeluje kao solist u Bečkoj državnoj operi. Kao solist nastupala je u kocertnim dvoranama kao što su Musikverein u Beču, Konzerthaus u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, Salle Pleyel u Parizu, Cencertgebouw u Amsterdamu, Philharmonie Gasteig u Munchenu, Alte Oper u Franfukrtu, Češkoj filharmoniji u Pragu, Cankarjevom domu u Ljubljani itd.
Članovi slovenskog orkestra posjetili su "Pašku siranu" gdje su se upoznali s načinom proizvodnje poznatog paškog sira.
Pihalni orkester održao je promenadni koncert u susjednoj Novalji, a nakon toga su posjetili poznate Vrtove lunjskih maslina.
Inicijator ove prekrasne suradnje je Peter Muhar, član orkestra koji godinama ljetuje u AC "Šimuni".

 

0
0
0
s2smodern