plakat21Ponoseći se svojom čipkarskom tradicijom, Pag ove godine priprema osmo izdanje Međunarodnog festivala čipke kojim uspješno promovira vrijednost čipke kao značajnog dijela hrvatske kulturne baštine.
Ovogodišnji festival održava se od 23. do 25. lipnja u Pagu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture RH, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Za organizaciju zaduženi su Turistička zajednica grada Paga, Grad Pag i Društvo paških čipkarica „Frane Budak". Program je bogat i raznolik: koncerti, modna revija, predavanja, radionice, promocija pjesmarice te brojne izložbe.


Sudionici festivala, uz domaćine iz Hrvatske, stižu iz 9 svjetskih zemalja: Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke, Rusije i iz dalekog Japana.
Po prvi put, festival ima Zemlju partnera, a to je Slovenija shodno dogovoru organizatora s Veleposlanstvom Republike Slovenije i Ministarstvom kulture RS. Izbor je pao upravo na Sloveniju zbog dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama,ali i ostalim udrugama na području kulture kao što su Gradska glazba, KUD Družina, klapa Sol. Važno je istaknuti da su Slovenici već godinama jedni od najbrojniijih gostiju u Pagu. Tako će slovenska čipka biti izložena u zasebnom izložbenom prostoru crkve sv, Jurja, a subota, 24.06. je Slovenski dan.
Još je jedna zanimljivost ovogodišnjeg festivala, a to je gostovanje dvije čipkarice iz dalekog Japana.
Spona sa Zemljom izlazećeg sunca bila je gospođa Jelena Yamasaki - predstavnica počasnog Japansko – hrvatskog društva razmjene, koja već 20 godina radi na promociji Hrvatske u dalekom Japanu. Želja organizatora je da se započnu razgovori da slijedeće godine Zemlja partner festivala bude Japan.
Paška čipka jedan je od simbola identiteta grada Paga, a kako bi ovaj vrijedni dio hrvatskog etnografskog blaga živio, inicijativom ljudi koji brinu o promicanju paškog čipkarstva. 2010. godine pokrenut je i Međunarodni festival čipke.
Pašku čipku svojim umijećem, maštom i ljubavlju šiju samo žene u gradu Pagu. Paške čipkarice stvaranje čipke opisale su kao umjetnost za koju je potrebno više od 500 000 uboda iglom, preko 500 sati zahtjevnog rada, godine iskustva i strpljenja, kako bi se na koncu stvorila – ljepota.
Čipkarstvo u Hrvatskoj 2009. godine uvršteno je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Hrvatskoj su tri centra izrade čipke: uz pašku, tu su lepoglavska i hvarska čipka.

 

Program festivala:

PETAK, 23. lipnja 2017. / PAŠKI DAN
11:00 SLUŽBENI DIO OTVARANJA FESTIVALA Trg Petra Krešimira IV (Pijaca)
Promenadni koncert Gradske glazbe Pag
Otvaranje i razgledavanje svih festivalskih izložbi
13:00 Domjenak za uzvanike
19:00 Paški kutak
20:00 Stara paška ulica & Udruga Paška alka
20:30 Modna revija – Obucevanje i prebucevanje
21:00 Koncert klape Sol

SUBOTA, 24. lipnja 2017. / SLOVENSKI DAN
10:00 Predavanje: Klekljanje čipk v Sloveniji Knežev dvor
mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mojca Šifrer Bulovec
11:00 Radionica paške čipke Atrij Kneževog dvora
19:00 Slovenski kutak Trg Petra Krešimira IV (Pijaca)
20:00 Promocija pjesmarice klape Sol „Sa zrnom soli"
20:45 Podjela zahvalnica sudionicima
21:00 Koncert Pihalnega orkestra Jasenice – Kranjska Gora i goste Klemena Torkara, tenora, i Monika Bohinec, mezzosopran Trg Petra Krešimira IV (Pijaca)
22:30 Slovenska veselica

NEDJELJA, 25. lipnja 2017.
10:30 Sveta misa Crkva Marijina Uznesenja
11:00 Nastup KUD-a Bogdanovci Trg Petra Krešimira IV (Pijaca)

PLAKAT 2017

Plakat i program

0
0
0
s2smodern