U Muzeju za umjetnost i obrt predstavljen je za javnost program 700. obljetnice samostana benediktinki Sv. Margarite u Pagu i Stalne izložbe crkvene umjetnosti.


Predstavljanju su nazočili Miroslav Gašparović ravnatelj MUO, mr.sc. Vesna Jurić Bulatović, voditeljica Odjela marketnga&PR i suradnica na projektu, izaslanica Ministarstva kulture RH mr.sc. Rašeljka Bilić Boras voditeljica Službe za muzejsku djelatnost, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, gospođa Vera Šimić Jajčinović, viša stručna savjetnica u Gradskom uredu za kulturu, a program obilježavanja 700. obljetnice samostana Sv. Margarite su predstavili gradonačelnik grada Paga, Ante Fabijanić, predstavnica Samostana benediktinki Sv. Margarite, sestra Ana Benedikta, prof.dr.sc. Miroslav Granić, autor Stalne izložbe crkvene umjetnosti, gospodin Željko Kovačić, dipl.ing.arh. autor Stalne izložbe crkvene umjetnosti i direktorica Turističke zajednice grada Paga, gospođa Vesna Karavanić.
Stalna izložba crkvene umjetnosti stanovnicima, posjetiteljima grada i otoka Paga, otvorila je širom „prozor“ na materijalno i nematerijalno kulturno blago koje je tijekom proteklih sedamsto godina prikupljano, čuvano i na ovoj Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti i prezentirano.
Novi projekt Stalnog postava, kao prve faze budućeg muzeja po izvedbenom projektu gospodina Željka Kovačića, dipl.arh., svojim funkcijama i aktivnostima potvrdit će sastavni dio životnog gesla paških redovnica "ora et labora" i jedinstvenog oblika i način života i molitvi za samoodrživost zajednice, koja ove 2018. godine obilježava sedamsto godina opstojnosti u kontinuitetu na ovom prostoru.
Realizacija Stalne izložbe crkvene umjetnosti, koja će se otvoriti 13. studenoga u 13.00 sati u Pagu, mogla bi snažno utjecati na daljnju revitalizaciju ili značajnije unaprjeđenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana Sv. Margarite, kao izvorno umijeće paških benediktinki (proizvodnja baškotina, više od 300 godina tradicije – prepečenog slatkastog kruha, poznate paške štrike (slastica s orasima), proizvodnja likera, ručni rad, paška čipka i brojni drugi „proizvodi“, koji su postali prepoznatljivost reda i samog otoka Paga. U tom smislu, po projektu predviđen je prostor za prodaju navedenih „proizvoda“, kao rezultat već daleko poznatih umijeća sestara reda Sv. Benedikta u svojevrstnom Museum shopu u sklopu budućeg muzeja, kao i opstojnost navedenih vještina koja se desetljećima i stoljećima baštine redovnice samostana Sv. Margarite.
Zahvala:
Samostan Sv. Margarite Pag, zahvaljuje crkvenim i državnim institucijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, te pojedincima, tvrtkama i udrugama na nesebičnoj potpori i financijskoj pomoći u realizaciji jedinstvenog projekta Muzeja benediktinki u samostanu Sv. Margarite u Pagu.

11
10
9
8
7
6
5
3
1
2

IZVOR: Muzej za umjetnost i obrt
Foto: Vedran Benović

0
0
0
s2smodern