U petak 29. ožujka 2019. s početkom u 19 i 30 sati u Kneževom dvoru u Pagu bit će prikazan dokumentarni film redatelja Luke Klapana Bruški martirij.

 

U fokusu filma je ratni zločin počinjen u zaseoku Gornji Marinovići u bukovičkom selu Bruška, kada su 21. prosinca 1991. ničim izazvani pripadnici Martićeve milicije bez milosti ubili devetero Marinovića i Svetozara Draču koji se s njima zatekao. Bio je to tek jedan u nizu mnogobrojnih monstruoznih zločina koje su počinili srpski teroristi na hrvatskom tlu tijekom Domovinskog rata. Važno je naglasiti kako nevine žrtve ni nakon dvadeset sedam godina od počinjenja nisu dočekale pravdu, iako je jedan od počinitelja prepoznat. Sudionici i svjedoci u ovom potresnom filmu razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojemu je ovo inače treći film iz ciklusa o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.) i Glas Medviđe (2017.) Svečana premijera njegova najnovijeg dokumentarca Bruški martirij bila je 21. prosinca prošle godine u Kneževoj palači u Zadru, a prikazivanje u Kneževom dvoru na glavnom gradskom trgu u Pagu organiziraju Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Paga i Grad Pag u suradnji s Udrugom FFVAL. Ulaz na filmsku projekciju neće se naplaćivati.

0
0
0
s2smodern