IMG 20190425 110011

Zadarska nadbiskupija jutros je na konferenciji za medije najavila veliki crkveni i duhovni događaj od milosnog značenja za cijelu Hrvatsku. Riječ je o obnovljenoj liturgijskoj pobožnosti i javnom štovanju Svetoga Trna, svečanoj misi i procesiji sa Svetim Trnom u Pagu, trnom koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi kada je u Jeruzalemu podnio smrt na križu za spasenje svijeta. Obnovljena procesija sa Svetim Trnom, predvođena zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, održat će se 4. svibnja 2019. godine u Župi Uznesenja BDM u Pagu s početkom u 19 sati, prvi put nakon 74 godine, jer su tu procesiju bile zabranile komunističke vlasti.


Grad Pag i Republika Hrvatska čuvaju nešto jedinstveno
Mr. don Dario Tičić, poznavatelj štovanja te dragocjene relikvije i paški sin upoznat s prošlošću Svetoga Trna, kazao je kako se, nakon toliko godina u Pagu obnavlja štovanje Svetoga Trna, trna kojeg su paške benediktinke stoljećima čuvale u svojim zidinama.
- Želimo oživjeti štovanje Svetoga Trna ne samo u gradu Pagu i našoj župi u Pagu, već senzibilizirati čitavu javnost. Grad Pag i Republika Hrvatska čuvaju nešto jedinstveno, a to je trn iz Isusove krune za koji vjerujemo da je bio na Isusovoj glavi u trenutku njegove smrti, kazao je don Tičić dodajući kako je ovo na neki način i senzibiliziranje sa strašno stradalom katedralom Notre Dame u Parizu koja također čuva relikviju Isusove krune.
- Trn koji se čuva kod sestara benediktinki na poseban način dokazuje i čuva uspomenu na Isusa i njegovo mučeništvo, a za taj čin se čak zanimaju i Vitezovi Svetoga Groba u Jeruzalemu, čuvari Kristove krune u katedrali Notre Dame u Parizu, kazao je don Dario Tičić otkrivši nam i posebno značenje koje Sveti Trn predstavlja Pažanima.
- Nekada su Pažani isključivo ovislili o zemlji. Njen urod je bio ključan za preživljavanje stanovništa Paga. Nekada se na dan Svetog Marka Evanđelista, 25. travnja, obavljao blagoslov polja. Pažani su svake godine, predvođeni svojim kaptolom, nosili Sveti Trn u procesiji kojim se blagoslivljalo paško polje i u crkvi Prevsete Trojice (koja se nalazila izvan gradskih zidina), pred tom relikvijom bi se slavila završna sveta misa. Nakon blagoslovnog ophoda, Pažani su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša, ispričao je don Tičić.
U teškim vremenima molile se Svetom Trnu
Sestra Benedikta Halilović, predstojnica ženske benediktinske zajednice u Pagu koja sedam stoljeća čuva Sveti Trn u svom paškom benediktinskom samostanu zahvalna je što se ova pobožnost štovanja Svetog Trna obnavlja, i to upravo u godini kada njihov samostan slavi 700 godina.
- Osim našeg jubileja, ovo je i godina Velikog zavjeta Pažana Majci Božjoj od Staroga grada. Prošlo je 775 godina da postoji prvi pisani zavjet Pažana Majci Božjoj Gospi od Staroga grada, kazala je sestra Benedikta dodajući kako je lijepo da se ovim dvama jubilejima pridružuje i treći, obnova štovanja Svetoga Trna.
- Koludrice su relikviju marno čuvale u kapelici u kojoj su dnevno molile monaški časoslov. Stoljećima su bile i ostale vlasnice i čuvarice značajne relikvije, i uvijek su se u teškim vremenima molile Svetom Trnu. Tako su se molile i u Drugom svjetskom ratu, 14. prosinca 1944. godine, kada je samostanska crkva bila znatno oštećena u napadu s mora, a relikvija ostala neoštećena, kazala je sestra Benedikta dodajući kako vjeruje da će ova pobožnost mnoge Pažane odvesti ka jednom duhovnom unaprjeđenju kao i sve ostale u Zadarskoj županiji, a i šire.
Dr. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru, istraživač i promicatelj paške crkvene prošlosti, kazao je kako je vjerodostojnost relikvije Svetog Trna u gradu Pagu posvjedočena javnom ispravom.
Trn na glavi Isusa Krista
- Sveti Trn, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, jedini je Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice, da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja koje je podnio za spas svijeta, kazao je dr. Granić dodajući kako je štovanje Svetoga Trna u Pagu 1788. godine službeno je odobrila Sveta Stolica. Odluka Kongregacije za obrede iz 1788. godine službeno je zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se 4. svibnja u Pagu, prema odluci Kongregacije za obrede, štuje relikvija Svetog Trna.
- Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je 1443. g. Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Relikvija Svetog Trna s velikom pobožnošću štovana je u Pagu 511 godina, od 1435. do 1946. godine kada su komunističke vlasti zabranile održavanje te procesije, stoga će 4. svibnja 2019. godine značiti početak novoga povijesnog razdoblja u štovanju Svetoga Trna u Pagu, kazao je dr. Granić.
Impuls za razvoj vjerskog turizma
Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga i Vesna Karavanić direktorica Turističke zajednice grada Paga, složili su se kako će ovo u najpozitivnijem smislu biti još jedan turistički impuls za promociju Paga.
- Pored stalne izložbe crkvene umjetnosti u gradu Pagu, ovo je svakako jedan impuls koji će na Pag privući vjernike, ali i svjetovne turiste, i koji će se tada uvjeriti koliko bogatstvo sakralne baštine zapravo posjedujemo, kazala je Karavanić dodajući kako je Pag grad prepun sakralnih spomenika, a posebno je poznat i po procesiji za Veliku Gospu.
- Ona je uistinu posebna i trebala bi biti više valorizirana. Smatramo da bi, s obzirom na tradiciju i bogatstvo, trebala postati središnja procesija u Zadarskoj nadbiskupiji, kazala je dodajući kako je procesija Svetog Trna dobar temelj i poticaj TZ-u i Gradu Pagu za razvoj vjerskog turizma.

IZVOR: Zadarski list / autor Karla Belančić/

IMG20190425110011
IMG20190425105951
201811131422201

0
0
0
s2smodern