DSC3349

U organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica "Frane Budak" a pod sloganom "Čipka, bajka niti...", sinoć je s počekom u 21 sat svečano otvoren 10. jubilarni međunarodni Festival čipke u Gradu Pagu.
a otvorenju su bili nazočni: Igor Miletić , izaslanik ministrice kulture, Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata, Ivo Bašić, državni tajnik Ministarstva turizma, Marijan Šuljić, zamjenik gradonačelnika Grada Novalje,Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, Marin Pernjak, načelnik Općine Kolan, Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, Michal Boudny, gradonačelnik Slavkov u Brna, Tuza Julianna, predsjednica odbora Gradskog vijeća Grada Kozarmisleny,Arnold Barić, dopredsjednik Saveza hrvata u Mađarskoj (grad Kozarmisleny), Krešimir Marinović, direktor Erste banke d.d., Ivana Duvnjak predstavnica Erste banke d.d. te Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.
Na prepunom trgu Petra Krešimira IV uzvanike su pozdravili gđa Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Budak, Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, Ivan Šimunić, izaslanik župana Zadarske županije Božidara Longina i Ivo Bašić, državni tajnik i izaslanik ministra turizma.


Na svečanom otvorenju 10. jubilarnog festivalanastupili su ženska klapa Peružini, dječji zbor Vijolice i mala sekcija KUD-a Družina a u organizaciji udruge Paška alka postavljena jestara Paška ulica dok je na trgu u zabavnom programu nastupila klapa Sol iz Paga. Nakon otvaranja uzvanici su obišli izložbene prostore a organizatori su, Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, Vesna Karavanić, direktorica TZ grada Paga i Neda Oros predsjednica Društva paških čipkarica F. Budak, razrezali tortu za 10. jubilarni rođendan Festivala. Gosti su na domjenku uživali u paškim specijalitetima a g. Tonći Janković, direktor tvrtke Anafora iz Splita osim donacije za festival na domjenak donio i poklonio nekoliko soparnika.
Čipkarstvo je u Pagu nastalo u 15. stoljeću što je zapisano u povijesnim dokumentima Zadarske nadbiskupije i Zadarskog državnog arhiva. Paškinje su šivanje Paške čipke kroz povijest učile organizirano u 16. stoljeću u sklopu Benediktinskog samostana Sv. Margarite, a kasnije u sklopu pučke škole koju je 1906. godine utemeljio Frane Budak, tadašnjigradonačelnik Grada Paga. Danas se učenje šivanja Paške čipke provodi za one najmlađe u Osnovnoj školi “Jurja Dalmatinca”, zatim u Čipkarskoj školi pri Srednjoj školi ¨Bartula Kašića¨ i u Udruzi paških čipkarica ¨Frane Budak” kako bi se nastavila tradicija šivanja ovog neprocjenjljivog blaga. Paške žene su samozatajnim, vrijednim i upornim radom bile stupovi obitelji, hraniteljice koje su u doba siromaštva i neimaštine svojim teškim trudom šivajući pašku čipku školovale svoje kćeri i sinove i priskrbile sve što je familiji trebalo. Upravo sve te naše vrijedne, samozatajne, skromne paške čipkarice su zaslužile da im odamo počast i zahvalimo za ovo što su stvorile, čemu se svi danas s razlogom divimo.
„Nije slučajnost da je Paška čipka uvrštenana UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i to da se ovaj Međunarodni festival čipke kao vrijedan kulturni događaj održava u gradu kojeg je osmislio Juraj Dalmatinac, u gradu u kojem je rođen Bartul Kašić, tvorac prve hrvatske gramatike.Zato smo uvjereni da smo održavanjem ovog 10. Međunarodnog festivala čipke krenuli putem istinskog vrednovanja bogate paške kulturne baštine i njezinom promocijom cijelom svijetu.“ istaknuo je u svom govoru Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Danas na programu Festivala:

Petak, 21.6.2019.
10.00 Radionica paške čipke, Atrij Kneževog dvora
20.30 Modna revija "Nosiva tradicija", Trg Petra Krešimira IV
21.00 Koncert klape Ragusa

Organizatori festivala: Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Društvo Paških čipkarica Frane Budak.
Visoki pokrovitelj: Ured Predsjednice RH - Kolinde Grabar-Kitarović
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture, Zadarska županija
Generalni sponzor:Erste&Steiermarkische bank d.d.
Sponzori: Fina, Hidroprojekt-ing d.o.o. Zagreb, JGL d.d. Rijeka, Anafora d.o.o. Split, Đurkin d.o.o. Čakovec, Libusoft Cicom d.o.o. Zagreb, Komunalno društvo Pag d.o.o. , Trgoleptir d.o.o. Rijeka, Solana Pag d.d.

DSC3249
DSC3247
DSC3222
DSC0138
DSC0067
DSC0059
DSC0030
DSC0023
DSC0009
DSC0002

0
0
0
s2smodern