Zbog objektivnog i istinitog informiranja javnosti dužni smo obavijestiti da smo rebalans proračuna Grada Paga radili samo iz jednog razloga a to se odnosi na dobivanje milion kuna od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske.

Naime, Republika Hrvatska će stupanjem u članstvo Europske Unije imati mogućnost korištenja Strukturnih i Kohezijskih fondova, namijenjenih postizanju ujednačenog razvoja svih država, odnosno regija Europske unije te financiranju provedbe aktivnosti koje proizlaze iz zajedničkih europskih politika. Korištenje sredstava iz fondova provodi se na osnovu strateških ciljeva i prioriteta koji se definiraju putem Operativnih programa za pojedine sektore i pojedinačnih projekata koji proizlaze iz određenih prioriteta. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao buduće Upravljačko tijelo za Operativni program „Okoliš i energetika“ (OPOE) osigurat će upravljanje OPOE-om. Opći cilj Operativnog programa »Okoliš i energetika« (OPOE) je unaprijediti okolišnu i energetsku infrastrukturu. U sklopu tog programa Grad Pag je za namjenu izmjene rasvjetnih tijela od uobičajenih žarulja trebao preći na LED tehnologiju rasvijetle koja bi uvelike smanjila potrošnju električne energije te time ostvarila znatne uštede a ujedno tim potezom bi se smanjilo „svjetlosno zagađenje“ tj rasipanje svijetla u okoliš.

„Uistinu nas je iznenadilo i začudilo zašto oporba nije glasala za ovaj projekt sa čime bi se unaprijedila gradska rasvjeta ali i sačuvala velika količina novca koja se do sada rasipa na ne-ekološku rasvjetu. Iz ovog poteza oporbe evidentno je da se tu radi o osobnim interesima pojedinaca, a ne o dobrobiti ovog Grada koja bi trebala biti iznad svega. Pored toga na sjednici Gradskog vijeća Grada Paga predstavljeni su bili i projekt izgradnje doma za starije i nemoćne kao i odluka o proširenju Općinskog suda u Pagu, što članovi oporbe također nisu prihvatili.“

Zbog odbijanja rebalansa proračuna, a u želji da se isti usvoji, sazvana je nova sjednica Gradskog vijeća za ponedjeljak, 23. svibnja 2011. godine sa početkom u 9.00 sati.

0
0
0
s2smodern