Danas u jutarnjim satima djelatnici tvrtke Pag II d.o.o započeli su s pripremnim radovima za postavljanje biste Frane Budaka na Goliji.

Frane Budak je imao veliku ulogu u paškoj povijesti. Osim što je bio gradonačelnik Grada Paga u razdoblju od 1906. do 1924.godine, izdvojio je čipku od ostalih upotrebnih predmeta kao što su zavjese, pokrivači, plahte i drugi te prikupio i izradio oko pedesetak izvornih nacrta po kojima se i danas izrađuje paška čipka, zalagao se za gradnju hotela te razvoj paškog turizma, za njegovog mandata izgrađeni su vodovod i kanalizacija te brojne otočne prometnice a 1906. godine je utemeljio „Čipkarsku školu“ u Gradu Pagu. Čipkarska škola kontinuirano je radila do 1945.godine, nakon toga s manjim i većim prekidima sve do 1994.godine kad je počela djelovat u sklopu Srednje škole „Bartul Kašić“. Danas uz čipkarsku školu, u očuvanju i promociji paške čipke važnu ulogu ima i Udruga paških čipkarica „Frane Budak“ te Međunarodni festival čipke s čijim se održavanjem započelo prošle godine.

Bistu Frane Budaka, po narudžbi Grada Paga izradio je akademski slikar Ratko Petrić, a lijevana je u ljevaonici „Ujević“ u Gradu Zagrebu. Svečano otkrivanje biste planirano je za prvi dan 2. Međunarodnog festivala čipke 2011.godine.

0
0
0
s2smodern