received 570837126789596

Stručni teren Kluba studenata geografije pod nazivom ”Mjesečev otok 2030. – Vizija pametnog otoka” održat će se od 04. do 06. listopada diljem otoka Paga.


U proteklih nekoliko godina, članovi Kluba studenata geografije imali su prilike posjetiti čitavu Hrvatsku pa su se tako u Puli studenti bavili prenamjenom vojne baštine, u Baranji potencijalima ruralnog turizma, na Ugljanu proizvodnjom ribe, a kao sljedeća destinacija odabran je otok Pag.
Problematika kojom će se studenti na terenu baviti su aktualni prostorno-razvojni konflikti na otoku, budući razvojni smjerovi otoka u sljedećem desetljeću te inicijativa ”pametni otoci” kao potencijalni smjer razvoja. Studenti će imati priliku posjetiti velik broj lokacija na otoku – Lunske maslinike, plažu Zrće, grad Novalju, Novaljsko polje i Boškinac, siranu Gligoru, Metajnu, grad Pag, vjetroelektranu Ravne i dr.

Stručni teren održava se od 04. – 06. listopada na otoku Pagu.
Program terena – 1. dan
Program terena započeti će uvodnim predavanjem u Gradskoj knjižnici u Novalji na koje će prof. Anica Ćuka uvesti studente u probleme hrvatskih otoka, dok će predstavnici lokalne samouprave uvesti studente u lokalnu problematiku.
Nakon uvodnog predavanja, studenti će se uputiti prema plaži Zrće koja se smatra najvažnijim prostornim konfliktom u Novalji, ali i na čitavom otoku. Epilog za prvi dan predstavit će posjeta Novaljskom polju – jednoj od poljoprivredno najplodnijih zona na otoku te kompleksu Boškinac. Dan će završiti s predavanjem o potencijalima GIS tehnologija u kreiranju strategija razvoja ”pametnih otoka”.

Program terena – 2. dan
Drugi dan sudionici će započeti pješačenjem po jednoj od mnogobrojnih staza u Metajni kako bi imali prilike doživjeti ”mjesečev” krajolik. Osim toga, imati će prilike posjetiti i Lunske maslinike poznate po tome što se tamo nalazi oko 80 tisuća stabala divlje masline te najstarije stablo divlje masline na svijetu, staro oko 1600 godina.
Za kraj predviđena je i posjeta jednoj od najbogatijih općina u Hrvatskoj prema nekim istraživanjima, općini Kolan. U općini Kolan studenti će moći posjetiti pogon sirane Gligore te kušati neke od najnagrađivanijih sireva na svijetu.

Program terena – 3. dan
Treći dan studenti će boraviti na prostoru grada Paga. Početak dana predviđen je za uspon na vjetroelektranu Ravne i predavanje udruge Supeus o trenutnom stanju i potencijalima energetske tranzicije na hrvatskim otocima. Nakon uspona, studenti će putem anketnog ispitivanja saznati stavove lokalnog stanovništva o trenutnim razvojnim problemima i idejama za budući razvoj u skladu s inicijativom ”pametni otoci”.
Ostatak dana predviđen je za obilazak grada Paga – Solana Pag, Muzej paške čipke i dr. te slobodno vrijeme.
Ovaj teren ima multidisciplinarni pristup te okuplja studente raznih struka – geografije, biologije, arhitekture, strojarstva i kemijskog inženjerstva, tj. članove BIUS-a, Supeus-a te Kluba studenata geografije Zagreb.

Financijsku podršku projektu iskazali su Grad Novalja, Grad Pag, TZ Grada Paga, Zadarska županija, Ličko-senjska županija te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Deklarativnu podršku iskazali su Pokret otoka, udruga Odraz, Otočni sabor, Anatomija otoka, Run Croatia, općina Kolan, EGEA Zadar, Geografski odsjek Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko geografsko društvo.

0
0
0
s2smodern