NK Pag

Ovim priopćenjem želim ukazati na razvoj događaja u proteklih nekoliko dana koja su pogodila i trajno oštetila Nogometni športski klub Pag, pogotovo školu nogometa i mladež na kojima je bio baziran plan i program rada novoizabrane Uprave na čelu sa mnom u svojstvu Predsjednika kluba.

Preuzimanjem vodstva Kluba suočili smo se s problemima, od kojih su najupečatljiviji oni financijske prirode. Dugovi koji su se godinama nagomilavali pod vodstvom nekoliko Uprava kluba obilježili su Nogometni športski klub Pag kao nezrelu, neodgovornu i neozbiljnu skupinu građana udruženih u udrugu NŠK Pag. Suočeni s naslijeđenim dugovima (kao najvažnijim problemom), svjesno smo prionuli vraćanju kultnog imena Kluba i njegovog statusa na staze kojima pripada. Nakon izvanredne skupštine održane 10.01.2020. riješili smo niz gorućih tema oko funkcioniranja Kluba, te se posvetili njegovoj financijskoj stabilnosti, kako u tekućoj tako i u narednim godinama; svjesno znajući da će postizanje financijske stabilnosti te podmirivanje naslijeđenih dugova trajati dugi niz godina.

Dolaskom pandemije situacija oko financija se dodatno pogoršala, međutim ni to nas nije omelo da nastavimo ići prema ostvarenju planiranih ciljevima. Proračunska sredstva su za navedenu 2020.godinu iznosila 40.000,00 HRK, koja su nemjerljiva u odnosu na sredstva s kojima su raspolagale prijašnje Uprave kluba. Unatoč negodovanjima, kako bi smanjila troškove, Uprava kluba je donijela pravovremenu odluku o nesudjelovanju prve (seniorske) momčadi u ligaškim natjecanjima. Ostale aktivnosti kluba svedene su na minimum bez ugrožavanja funkcioniranja Kluba.

S obzirom na stanje koje nas je iznenada zadesilo (pandemija), Klub je ostao u svojevrsnom zaleđu što se tiče proračunskih sredstava Grada Paga. Treba se napomenuti kako je Grad Pag, bez obzira na probleme izazvane virusom Covid-19, ispunio svoje obveze u skladu sa svojim mogućnostima. Posvećenošću članova kluba i Uprave, ostali dio potrebnih financija prihodovani su naknadama, sponzorstvima i donacijama u istom iznosu kao i proračunska sredstva. Unatoč svemu, ostao je dio duga prema sudcima za utakmice u mjesecu studenom i prosincu u iznosu od 4.770,00 kuna bez PDV-a, ordinaciji sportske medicine u iznosu od 4.800,00 kuna te naknadi voditelju škole nogometa za mjesec prosinac, siječanj i veljaču u iznosu od 8.400,00 kuna. Navedeni iznosi su prema dogovoru i odlukama između Uprave kluba i gradske Uprave trebali biti podmireni početkom 2021.godine.

Neplaćanjem obveza prema sudcima za navedeno razdoblje, Klubu je prijetila suspenzija ne igranja Lige veterana, pa zatim i mlađih kategorija Kluba (pioniri, tići). Obećanjem i odlukama za podmirenjem gore navedenih dugova, gradonačelnik Grada Paga je donio odluku o prijevremenom financiranju Kluba (te naknadnoj kompenzaciji u isplati sredstava za 2021.godinu) kako bi se zatvorio prošlogodišnji dug te nastavilo normalno funkcioniranje svih kategorija kluba.

U petak 19.03.2021. je na račun NŠK Pag uplaćeno 15.000,00 kuna. Umjesto rješavanja navedenih obveza za nastavak funkcioniranja, klupski račun je blokiran 25.02.2021. od strane prijevozničke tvrtke A.T. zbog duga od preko 100.000,00 kuna u razdoblju od 2003.do 2010.godine bez ikakva upozorenja, razgovora ili obavijesti o postupku prisilne naplate; koju Ja kao Predsjednik kluba saznajem tek nakon nemogućnosti plaćanja obveza.

Napomena: Osobno nisam pravno upoznat s procesom naplate tako da ne mogu govoriti o načinu rada, ali smatram da sam kao odgovorna osoba Kluba trebao biti obaviješten za ovakve postupke.

Preuzimanjem Kluba početkom 2020. godine, napokon je riješen zaseban priključak struje (priključak je bio na DVD), instaliran prijeko potreban internet, nabavljena armatura i oprema prvenstveno za školu nogometa (mobilni gol, trenerke, lopte, mreže za golove), pokrenuta pitanja rješavanja problema oko vode u prostorijama kluba koja su kroz ovu godinu trebala biti riješena, nabavka klime za zimska razdoblja, te odrađeni sastanci sa nizom klubova za suradnju po pitanju organizacija turnira od kojih ću istaknuti suradnju s HNK Hajdukom u vidu selekcije mladih igrača i daljnjeg razvijanja istih. Uz sve navedeno, naslijeđena dugovanja koja su iznosila i više stotina tisuća kuna su se vraćala sukladno mogućnostima, pa je tako i prijevozničkom obrtu A.T. 06.11.2020. isplaćeno 2.000,00 HRK.

Sve ovo u godini dana mandata, volja, želja i znanje za stabilizacijom Kluba je i više nego očita.

Osobno mi je žao da se ova situacija nije mogla riješiti razgovorom, već jednostranim potezom koja za NŠK Pag ima nesagledive posljedice.

Ovakvim činom, koji je prije svega izveden nekorektno i neprofesionalno, najviše je zakinuto ostalo 35-ero djece koja zbog blokade računa kluba (stečaj i gašenje kluba) neće imati mogućnosti nastaviti svoje aktivnosti.

Ovim putem se u svoje osobno, i u ime Uprave kluba ispričavam mladeži, njihovim roditeljima, svim simpatizerima i vjernim pratiteljima za nesposobnost bivših nekompetentnih Uprava kluba, ograničenošću nekolicine osoba i pobjedi političkih sitnih interesa ispred zajednice i njezina napretka u društvenom smislu, čija su djela i angažmani kumovali ovakvim ishodom.

Karlo Bukša
Predsjednik Nogometnog športskog kluba Pag