U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, u ponedjeljak, 8. studenoga 2021. godine, na Paškom mostu s početkom u 11 sati održati će se svečano obilježavanje 30. godišnjice obrane Paškog mosta.

Na svečanom obilježavanju sudjelovat će izaslanici i predstavnici Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predstavnici Policijske uprave zadarske, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te predstavnici braniteljskih udruga koji će položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomen ploče na Paškom mostu.

PROGRAM

Ponedjeljak, 8.11.2021.

11:00 sati
Dolazak uzvanika na Paškom mostu
Himna i minuta šutnje
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen ploče

11:30 sati
Prigodno obraćanje uzvanicima
Davor Fabijanić, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga
Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga
Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje
Rade Šimićević, saborski zastupnik, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora
Davor Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja

Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški most je postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen preko otoka Paga i trajektne luke Prizna-Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje.
8. studenoga 1991. godine neprijateljski zrakoplovi JNA satima su nadlijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.
U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

GRAD PAG plakat 30 godisnjica obrane Paskog mosta 1

0
0
0
s2smodern