0647a6ce9fdb90a9ec50f1f223793960 L

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan Grada Paga, ali i dan utemeljenja novog Grada Paga. Na današnji dan 1443. položen je kamen temeljac za Zbornu crkvu Uznesenja Marijina i za kulu Skrivanat, što je bio početak izgradnje novog, današnjeg grada Paga. Prije 778 godina, na dan 30. ožujka, grad Pag je Bulom kralja Bele IV. dobio status Slobodnog kraljevskog grada

Odlukom Gradskog vijeća Grada Paga povezana su ta dva izuzetno značajna datuma iz prošlosti ovoga grada.

Na sjednici su nazočni bili brojni uzvanici među kojima izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednik Sabora RH Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Rade Šimičević, župan Zadarske županije Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Vicković, državna tajnica Sandra Herman, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije Marijan Kustić, ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić, izaslanstvo grada Kozarmislenya na čelu s gradonačelnikom dr. Birom Karoly , izaslanstvo prijateljskog grada Szigetvara koje je predvodio zamjenik gradonačelnika Zoltan Varga, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, načelnik PU zadarske Anton Dražina, te ravnatelji i direktori gradskih i županijskih ustanova, predstavnici suda, policije, Crkve i udruga.

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić osvrnuo se proteklo razdoblje i projekte koji su u Pagu napravljeni, na kojima se radi i koje se planira raditi, te je zahvalio Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima i Zadarskoj županiji na potpori. Posebno je istaknuo ponos Pažana zbog bogate prošlosti i zbog svega onoga što je do danas održano. U ime čelnika otočnih jedinica lokalne samouprave govorio je gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo.

Župan Božidar Longin je govorio o značenju Grada Paga za Zadarsku županiju te naveo kako od svih otoka Zadarske županije, samo Pag ima srednju školu te kako županija ulaže te će i ubuduće ulagati u školstvo, turizam i druge projekte u Gradu Pagu.

„Zadarska županija, kao osnivač, aktivno skrbi o ovdašnjim školama te je, samo u protekle dvije godine u rad osnovne i srednje škole u Pagu uloženo oko 16 milijuna kuna. Primjerice, nakon velikog zahvata energetske obnove, prošle godine izvođeni su građevinsko-obrtnički radovi u prizemlju i na prvom katu Osnovne škole vrijedni oko 750 tisuća kuna.

No, to nije sve jer smo jučer dobili informaciju kako je preko Programa razvoja otoka za nastavak projekta uređenja škole odobreno dodatnih 260 tisuća kuna.“, naveo je župan Longin i dodao kako se posebno ulalaže u prometnice i lučku infrastrukturu.

„Naša Županijska uprava za ceste sustavno održava sve prometnice na području ne samo Grada, već otoka Paga. Spomenut ću da je ove godine osigurano oko 1,3 milijuna kuna za sanaciju kolnika na županijskim i lokalnim prometnicama.Županijska, pak, lučka uprava već je uložila oko 5 milijuna kuna u pašku luku, a ove će godine osigurati dodatnih 3,5 milijuna kuna, budući da se na predjelu Golija, planira sanacija obalnih zidova, a sve u suradnji s Gradom i resornim Ministarstvom.“, dodao je župan.

Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović rekao je Grad Pag u top 10 turističkih destinacija u Hrvatskoj i četvrti j po broju ostvarenih noćenja na tisuću stanovnika, a najavio je i velika ulaganja u obnovu Policijske postaje .

„Danas završava natječaj koji je raspisan prije dva mjeseca za obnovu i adaptaciju zgrade Policijske postaje Pag vrijedan oko 2 i pol milijuna kuna, tako da će na jesen i zgrada i okoliš oko zgrade biti puno primjereniji i za građane Paga i za sve goste“- rekao je ministar Božinović dodajući da je MUP u zadnjih nekoliko godina uložio više u policijsku infrastrukturu od ulaganja u istu od neovisnosti Hrvatske.

Pag je doživio procvat kojeg možda nismo ni svjesni

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja Grada Paga. Zahvalnice su dobili „Paška sirana“, Kamp „Šimuni“, ugostitelj Alen Karavanić, ugostitelj Ismet Seragić i Market „Lorenco“. Godišnju nagradu Grada Paga u oblasti odgoja i obrazovanja dobila je Željka Zubović, ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca, Godišnju nagradu Grada Paga dobila je Nedjeljka Oros, za doprinos u očuvanju i uvrštavanju paške čipke na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, dobivanju oznake izvornosti i oznake Hrvatski otočni proizvod te dugogodišnjoj edukaciji mnogih naraštaja čipkarica. Povelju Grada Paga za životno djelo dobio je Boris Palčić za poseban doprinos u očuvanju raznolikosti bilja otoka Paga, posebno polja kadulje, zaštiti pčela te za dugogodišnji rad u Crvenom križu. Boris Palčić se zahvalio u ime svih dobitnika javnih priznanja te je govorio o značenju pčelarstva u prošlosti i sadašnjosti Paga, navodeći kako je prva pčelarska zadruga u Pagu utemeljena 1905. godine.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nastupila je klapa „Sol“.

IZVOR & VIŠE INFO NA www.zadarska-zupanija.hr

0
0
0
s2smodern