Pag Obiljezavanje Dana pobjede

Članovi UHVDR-a Grada Paga, na čelu s predsjednikom udruge Davorom Fabijanićem i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, sudjelovali su na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice VRO "Oluja" u Gospiću i na Ljubovu. Sudjelovali su na misi kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Ljubovu.

Komemoracija u Pagu održana je 5. kolovoza, polaganjem vijenaca na paškom groblju i na groblju u Povljani, a sudjelovali su članovi UHVDR-a Grada Paga i predstavnici Grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić i predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš. U VRO "Oluja" dva branitelja s Paga su izgubili živote, obojica u Lici, na Ljubovu. To su Mate Šavar iz Paga (1954.-1995.), bojnik HV-a, zapovjednik 1. satnije 3 bojne, 118. domobranske pukovnije Gospić i Milivoj Pogorilić iz Povljane (1965.-1995.), časnički namjesnik 118. domobranske pukovnije Gospić. Paški branitelji i predstavnici Grada Paga položili su cvijeće i zapalili svijeće na grob Mate Šavra na Gradskom groblju u Pagu i na grob Milivoja Pogorilića na groblju u Povljani, a odali su počast i Evelinu Maržiću (1967.-1991.), Pažaninu koji je poginuo na ratištu pokraj Kupe kod Siska.
U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, na Trgu Petra Krešimira IV. u 10:00 sati nastupila je Gradska glazba Pag. U 19:00 sati, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja, održana je misa. Navečer je na Branimirovoj obali održan zabavni program, uz vatromet.
Nakon završetka VRO "Oluja" 1995. godine, paški branitelji su se ponosno vratili iz Like, a priređen im je veličanstveni doček. S razlogom i s ponosom se slavilo, jer je uspješan završetak VRO "Oluja" označio i kraj rata i početak novog puta Republike Hrvatske prema budućnosti.

Izvor i fotografije: Radio Pag

0
0
0
s2smodern