U subotu, 20.kolovoza 2011.godine, na sportskom terenu u naselju Vlašići održava se druga Seoska olimpijada, manifestacija koja je prva spojila kulturnu i etnološku baštinu sa tradicijom sportskih nadmetanja.

 

Osim značaja za turističku ponudu i promociju otoka Paga, Seoska olimpijada pridonosi očuvanju tradicije susretanja i nadmetanja u raznim seoskim igrama koje su se održavale vezano uz  važne događaje u životima ljudi kao što su crkveni blagdani, dolazak broda, žetve, sjetve, ženidbe… Narodne igre i nadmetanja su navike stečene dugim povijesnim čovjekovim iskustvom, sada dosta izmijenjene ali i kao takve mogu očuvati tradiciju i folklor za buduće generacije.

Organizatori očekuju prijavu natjecatelja u svim disciplinama u kojima su oduvijek odlučivali brzina, snaga, spretnost i vještina natjecatelja; trka tovara, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, potezanje klipa, obaranje ruke, potezanje konopa žene i potezanje konopa muškarci. Disciplina u kojoj je zaista potrebna snaga i izdržljivost te timski rad je potezanje konopa za koju se do sada prijavilo deset muških ekipa i četiri ženske . U ekipi konopa poteže osam natjecatelja u svakoj ekipi a prijavljene su ekipe iz Istre, Like, Slavonije, Prigorja, Dalmacije te ekipa iz Mađarske.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti i na sam dan održavanja Seoske olimpijade Vlašići 20.08 2011 sa početkom u 17:00 sati. Osim zanimljivog i bogatog natjecateljskog dijela manifestaciju prati i bogata gastro ponuda a nakon proglašenja pobjednika u večernjim satima pripremljen je bogati zabavni program. Organizatori manifestacije su KUD Sv. Jeronim Vlašići,  Ženska klapa „Kulina“ Vlašići te Žensko sportsko društvo Vlašići a sponzori manifestacije su Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruženje obrtnika Grada Paga.

0
0
0
s2smodern