paski sir

Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4%, Francuskoj 5,5%, u Njemačkoj 7%, dok je u nas PDV na sir 25%. Zato su proizvođači paškog sira i mali mljekari Vladi uputili zahtjev u kojem traže smanjenje te - smatraju - previsoke stope poreza na dodanu vrijednost. Dođe li do toga povećala bi se potrošnja sira, a i cijena bi mu bila niža.


Udruga proizvođača paškog sira zajedno s Udrugom hrvatske male mljekare odlučila je pokrenuti zahtjev za smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode. „Naime, imamo najveću stopu PDV-a na sir i mliječne proizvode od svih zemalja članica Europske unije. Samo za usporedbu, u Sloveniji je ta stopa PDV-a 9,5%, u Italiji i Španjolskoj je 4%, u Irskoj je 0% stopa PDV-a. Smanjenjem stope PDV-a na sir i mliječne proizvode naši proizvodi bi bili konkurentniji, povećala bi se njihova potrošnja, a to bi donijelo dobro svima jer bi došlo do većeg priljeva u državnu blagajnu. Tako da smatramo da u ovim teškim uvjetima na tržištu i u ovoj situaciji kada je sve poskupilo i sirovina i energenti, smatramo da je stvarno potrebno da se smanji PDV jer je najveći u Europi. Što se tiče paškog sira, to je premium proizvod, a poanta je u tome da mljekari na otoku Pagu ne žive samo od Paškog sira. Mi proizvodimo i kozje, otkupljujemo značajne količine kravljeg mlijeka iz Hrvatske i kozjeg mlijeka iz Hrvatske. Cijena tvrdih sireva je porasla. Mi smo minimalno povećali cijene. Svi tvrdi sirevi su skuplji proizvodi i jednostavno ideš na neki kompromis da ne izgubiš potrošače. Do neke granice možeš trpjeti na uštrb vlastite marže, ali do neke ne možeš. Ako mljekare ne rade dobro, tko će platiti seljacima mlijeko nego mljekare." - rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Otoka Paga.

Bez poreznog rasterećenja, poslovna perspektiva sirarima ne izgleda dobro. Zato bi samo s nižom stopom PDV-a, mogli premostiti ovo nikad gore vrijeme za sirare, kažu nam u Udruzi proizvođača paškog sira - sad već zabrinuti za svoja radna mjesta ali i očuvanje stoljetne tradicije sirarstva na otoku.

Izvor: HRT

0
0
0
s2smodern