trn

U četvrtak, 4. svibnja 2023. godine održat će se proslava Svetog Trna u gradu Pagu. Svečano misno slavlje u Zbornoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije u 18 sati predvodit će mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup, a nakon svete mise održat će se i procesija sa Svetim Trnom ulicama grada Paga.

Prema izvornim dokumentima, Sveti Trn donio je 1443. godine fra Ivan Tutnić svojoj sestri, koludrici Mariji, na njezino svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Napisao je i ispravu o tom daru. Prijepis te isprave iz 1564. godine otkriva kako relikviju Svetog Trna čuvati, štovati i izložiti u liturgijskim slavljima. Relikvija se čuvala u jednoj škrinji s četiri ključa - Jedan ključ čuvala je majka opatica, drugi je bio pohranjen kod paške Općine, treći kod opata Tutnića, koji ga je poslije predao na čuvanje nekom paškom plemiću (čuvanje tog ključa postalo je nasljedno pravo te obitelji), a četvrti je imao paški zborni Kaptol.

Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u pariškoj katedrali Notre Dame i jedini su koji posjeduju rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima. Sva trojica jednako su rekli o Svetom Trnu: „Esse de corona Domini!” Jest s krune Gospodnje!

Sveti Trn se u prošlosti na Pagu izuzetno štovao jer je postojalo vjerovanje da molitva sv. Trnu pomaže da godina bude rodna i procesijom bi se obavljao blagoslov polja. Oni su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.

sv Trn

0
0
0
s2smodern