mcpa 3Od 13. do 14. lipnja 2023. u Parizu je održano Deveto zasjedanje država članica UNESCO 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, na kojem je sudjelovao ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) dr. sc. Mladen Pešić. Hrvatska kandidatura Sustava zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom na lokalitetima pličina Velika nedaleko Cavtata, Letavica i Baron Gautsch prihvaćena kao primjer UNESCO-ove najbolje prakse u podvodnoj kulturnoj baštini.


Riječ je o sustavu koji se primjenjuje na zaštićenim podvodnim arheološkim nalazištima i zonama na koje se odnosi postupak i način izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u područjima gdje se nalaze podvodna kulturna dobra. Kao „najbolje prakse" smatraju se inicijative poduzete na primjeren način i u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom iz 2001. godine koje široj javnosti omogućuju pristup podvodnoj kulturnoj baštini.

Izvor i fotografije: Ministarstvo kulture I medija RH

Više na: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/hrvatski-prijedlog-sustava-zastite-i-upravljanja-podvodnom-kulturnom-bastinom-prihvacen-kao-unesco-ov-primjer-najbolje-prakse-u-podvodnoj-kulturnoj-bastini/23966

0
0
0
s2smodern