Lovro Pogorelić 1.8. autor Elvis Šmit

Jubilarno 25. izdanje PagArtFestivala započet će tradicionalnim klavirskim recitalom pijanista Lovre Pogorelića 1. kolovoza u crkvi sv. Frane s početkom u 21 sat. Lovro Pogorelić, utemeljitelj i umjetnički voditelj festivala, ove godine je za publiku priredio novi program s kompozicijom Salto vitale suvremenog hrvatskog skladatelja Srećka Bradića i Diabelli varijacijama L. van Beethovena.

Lovro Pogorelić izniman je umjetnik, podrijetlom iz Paga koji redovito oduševljava publiku, a bogati ovogodišnji program publici će pružiti uživanje uz jedno od kapitalnih djela pijanističke literature.

U nastavku festivala, 3. kolovoza, publiku očekuje predstava, Ionescova drama “Delirij u dvoje”, u adaptaciji balerine i glumice Ane Pogorelić, uz originalnu glazbu Katarine Ranković iz Beograda. Glumit će Ana Pogorelić i Luka Šatara, koji su zajedno osmislili režiju, scenografiju, pokret i vizual predstave. “Delirij u dvoje” djelo je koje će navesti publiku na razmišljanje o temeljnim životnim vrijednostima. Kontemplativnost ovogodišnjem festivalu donijet će sestre Martina Zadro (sopran) i Lana Bradić (klavirska pratnja), probranim programom sakralne glazbe u crkvi sv. Frane u Pagu 8. kolovoza. Karta više tražit će se zasigurno i 12. kolovoza kada će u zbornoj crkvi u Pagu nastupiti proslavljeni violinist Stefan Milenković. Među ostalim, izvest će vrhunska djela kao što su Varijacije na originalnu temu H. Wieniawskog i Sarasateova Carmen fantazija.

Omiljena lokacija posjetitelja festivala, Stari Grad Pag, ove će godine biti ispunjena romantičnim ugođajem uz koncert mladog gitarista Filipa Miškovića. Osim u Starom Gradu Pagu, gitarist Filip Mišković ove godine na novoj lokaciji - u Povljani, publici će pružiti priliku da uživaju u nekim od najatraktivnijih gitarističkih skladbi kao što su Arapski capriccio i Maurski ples F. F. Tárrege te Suita Valenciana V. Asencia. PagArtFestival je umjetnička manifestacija koja se uz trud i rad Umjetničke organizacije „Lovro&Nina“ održava već 25 godina, a ujedno predstavlja i jedinu umjetničku manifestaciju na području Grada Paga.

Festival se održava zahvaljujući financijskoj potpori Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, Ministarstva kulture, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Sponzori festivala: Jadran-galenski laboratorij Rijeka, Vina Prelac, Roto svijet pića i Solana Pag.

Foto: Elvis Šmit

25. PAF

0
0
0
s2smodern