Zbog velikog značaja „Statuta Paške općine“ iz 1443.godine za Grad Pag godina 2011. proglašena je godinom Statuta Paške općine.

Inače Statut je uz nadopune tiskan 1637.godine, a unatrag nekoliko godina osnovano je Povjerenstvo za prijevod i tiskanje " Statuta Paške općine " koji su radili na njegovom prijevodu i pripremi za tisak. U Povjerenstvu za prijevod i tiskanje " Statuta Paške općine " su prof. dr. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta u Zadru, prof. dr. Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Paga prof. Željka Zubović,  član povjerenstva Štefano Kaurloto, predsjednik Matice Hrvatske - ogranak Pag  Jure Maržić i Ivo Fabijanić.

Prijevod i tisak su gotovi a svečana objava Statuta Paške općine predviđena je  za 29. rujna na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, dok se za 01. i 02.listopada planira održavanje stručnog skupa na kojem će gostovati brojni znanstvenici  i stručnjaci. Obljetnica „Statuta Paške općine“ iz 1443.godine pod pokroviteljstvom je predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, koji je izrazio nadu da će, ukoliko mu to državničke obveze dozvole, gostovat na skupu.

0
0
0
s2smodern