U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag u Starom gradu je održano je snimanje prvog kompleta srednjevjekovnih odora koje će se objaviti u katalogu o projektu „Pag-srednjovjekovni grad“ i koje će biti prikazane na izložbi „Pag-srednjovjekovni grad“. U snimanju su sudjelovale učenice srednje škole Rebeka Majhen i Lucija Bukša.

 

Dokumentacija o odorama kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu skupljala se mjesecima, a u prikupljanju dokumentacije pomogli su i povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zadru. Na temelju zapisa i crteža izrađeni su nacrti odora plemkinja, plemića, pučanki, pučana, alkara, streličara, gradske straže, članova Velikog vijeća i kneza. Odore se izrađuju u ženskoj i muškoj radionici kostima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kada se završi izrada svih odora, organizirat će se novo snimanje u staroj jezgri Paga. Uz odore, nabavit će se i srednjovjekovno oružje, mačevi, lukovi, strijele, samostrel i sve što su nosili članovi gradske straže, streličari i alkari.

-Obnovom srednjevjekovne odjeće i starih igara, a posebno obnovljenom paškom alkom obogatit će turistička ponuda i turistima će se Pag prikazati na način na koji ga još nisu doživjeli, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Projekt „Pag-srednjevjekovni grad“ pokrenut je na inicijativu gradonačelnika Paga Ante Fabijanića, a nositelj projekta je Centar za kulturu i informacije Pag. Predstavljanje projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ nalazi se u programu „Paškog kulturnog ljeta“. Izradom odora i nabavom oružja završit će prvi dio projekta „Pag-srednjovjekovni grad“. U drugom dijelu projekta obnovit će se stare igre, a dio sudionika projekta naučit će izvoditi renesansnu glazbu i ples. U trećem dijelu projekta obnovit će se paška alka. Projekt financira Grad Pag.

FOTO/TEKST: CENTAR ZA KULTURU I INFORMACIJE PAG

0
0
0
s2smodern