tiskovnaZbog redovitih pritužbi na kvalitetu vode s kojom se opskrbljuje južni dio terena otoka Paga, Grad Pag i komunalno društvo d.o.o. Pag uskoro započinju za bušenjem još 4 nove bušotine iz koje bi se trebala crpiti voda za navedeno područje.
Tijekom protekle tri godine izvodila su se testna bušenja i analiza vode kako bi se pronašli dodatni izvori za vodopskrbu južnog djela otoka Paga. Jedno od takvih bušenja izvedeno je na području Malog blata tijekom protekle 2011. godine. Nakon niza od 6 testnih bušenja utvrđeno je da pronađena voda nije zadovoljavajuće kvalitete.
Grad Pag u suradnji sa Hrvatskim vodama započeo je projekt bušenja dodatnih buštotina na području naselja Vrčići. Trenutni kapacitet vodocrpilišta Vrčići iznosi 13 litara /sec. Prve dvije nove bušotine, vrijedne 800 tisuća kuna na području vodocrpilišta Vrčići biti će puštene u rad već unutar desetak dana. Do kraja 2012. godine u planu je bušenje i puštanje u rad dodatne dvije bušotine, te izgradnja vodospreme na području naselja Vrčići. Vrijednost izgradnje nove vodospreme i proboj dodatne dvije bušotine iznosi 2 milijuna kuna. Vrijednost kompletnog projekta iznosi 4 milijuna kuna, u što je uključeno i cijena pripremnih radova (proboj puteva, dokumentacija i sl.). Grad Pag u kompletnom projektu sudjeluje sa 10 % dok Hrvatske vode pokrivaju ostalih 90% troškova. Nova vodosprema Vrčići imala bi kapacitet od 1 000 kubika, te bi bez ikakvih problema pitkom vodom snabdijevala kompletan južni dio otoka Paga, a uz proboj četiri nove bušotine do kraja 2012. godine bez ikakvih problema mogla bi prema potrebama isporučiti vodu i za Općinu Povljana.
Trenutna vodoopskrbna mreža spojena na vodocrpilište Velo Blato sačuvati će se i prenamijeniti za potrebe poljoprivrednika koji će moći dobiti novi poljoprivredni priključak po cijeni od 2200,00 kuna. Cijena kubika vode iz vodocrpilište Velo Blato za potrebe poljoprivrednika prodavati će se po znatno nižoj cijeni od trenutne.
Ovaj projekt vodoopskrbnog sustava za područje grada Paga pripremljen je i za spoj na vodoopskrbnu mrežu rijeke Zrmanje kod mjesta Ražanac, s čime bi se otok Pag opskrbio pitkom vodom sa nekoliko crpilišta pitke vode.

0
0
0
s2smodern