IMGP1334U petak, 23.11. u 12:00 sati u Kneževom dvoru u Pagu otvorena je "Izložba-paško kulturno ljeto 2012." Izložba će biti otvorena od 23. do 30. 11. svaki dan od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00 sati. Fotografije korištene na izložbi uzete su iz arhiva Centra za kulturu i informacije Pag i iz arhiva novinara Josipa Portade. Organizator izložbe je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj Grad Pag.

Manifestacija „Paško kulturno ljeto" je trajala od 9.lipnja do 22. rujna, a programski sadržaji su održavani u velikoj dvorani Kneževog dvora, atriju Kneževog dvora, Trgu Petra Krešimira IV, kuli Skrivanat, na Branimirovoj obali i u Starom gradu. Po prvi puta dio manifestacije „Paško kulturno ljeto" održan je i izvan Paga u naseljima Dinjiška, Vlašići i Šimuni. U sklopu manifestacije održano je 40 programa.
Manifestacija „Paško kulturno ljeto 2012." održava se u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga. Ove godine po prvi puta je pronađen sponzor za manifestaciju „Paško kulturno ljeto", a to je bila Erste banaka. U sklopu manifestacije održano je 40 programa koji su izvođeni od 9.lipnja do 22. rujna.
Manifestacija „Paško kulturno ljeto" se održava od 1963. godine i brojnim kulturnim programima obogaćuje turističku sezonu u Pagu, a ujedno promovira Pag, jer su programi dobro medijski popraćeni i za njih vlada veliko zanimanje. Uz brojne likovne izložbe i izložbe fotografija održavaju se kazališne predstave, koncerti klasične glazbe, razne kreativne radionice, Smotra klapa otoka Paga, tradicionalni Pag Art Festival, te brojni drugi programi u kojima sudjeluje velik broj umjetnika raznih usmjerenja. Programski sadržaji su održavani u velikoj dvorani Kneževog dvora, atriju Kneževog dvora, Trgu Petra Krešimira IV, kuli Skrivanat, na Branimirovoj obali i u Starom gradu, a po prvi puta dio manifestacije „Paško kulturno ljeto" održan je i izvan Paga u naseljima Dinjiška, Vlašići i Šimuni.
Manifestacija Paško kulturno ljeto se svake godine obogaćuje novim sadržajima kojima je cilj proširiti prezentaciju umjetničkog djelovanja raznih umjetnika s područja Hrvatske i inozemstva, te istovremeno prikazati Pag kako grad s višestoljetnom tradicijom.
Među programima koji prikazuju Pag kao grad s dugom i bogatom poviješću je projekt „Pag-srednjovjekovni grad" u sklopu kojeg su obnovljene odore kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu. Tijekom 2013. godine obnovit će se razne srednjovjekovnih igara, a u konačnici cilj projekta je obnavljanje paške alke koja se prema zapisima povjesničara, doktora kanonskog i civilnog prava Marka Laura Ruića u Pagu održavala stoljećima. Projekt „Pag srednjovjekovni grad" prvi puta je predstavljen javnosti 5. srpnja 2012. na Trgu Petra Krešimira IV. s programom „Paška srednjovjekovna tržnica" . U srpnju i kolovozu su održana i dva „Srednjovjekovna sajma" koji su pobudili iznimnu pažnju posjetitelja. U svim programima je sudjelovala grupa „Paška alka" koja je svojim iznimnim entuzijazmom i zalaganjem pomogla ostvarenju projekta.
Drugi projekt kojim se prikazuje prošlost Paga je „Prikaz života u gradu Pagu na početku 20. stoljeću" u kojem je ukomponiran niz sadržaja kao što su održavanje i uređivanje ribarskog alata, opreme vinogradara, načina proizvodnje vina, igranje tombole, prikazivanje raznih starih jela, pjevanje pučkih napjeva, a sudionici nose odgovarajuću odjeću, muškarci trliše, žene kotule i fuštane.

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern