Untitled Panorama1

Paljenjem prve svijeće na velikom adventskom vijencu na glavnom gradskom trgu, ispred crkve Marijana uznesenja, Grad Pag u nedjelju započeo je s proslavom došašća, vrijeme pripreme za Božić. Brojna događanja i posebni prigodni program tijekom prosinca organiziraju se pod zajedničkim nazivom - Advent u Pagu.

Tako je prva adventska nedjelja prošla u znaku vjerskih događanja, dok će se program obilježavanja zajedno s ostalim kulturnim i drugim zabavnim sadržajima održavati svaki vikend do Božića, stvarajući blagdansko ozračje za sve stanovnike otoka, posjetitelje i turiste.

Prvu adventsku svijeću zapalio je na velikom adventskom vijencu ispred ckrve Marijina uznesenja, na glavnom gradskom trgu, župnik don Zdenko Milić, uz pratnju dječjeg crkvenog zbora, a ceremonija je popraćena i prigodnim molitvenim obredom.
Advent u Pagu predstavlja jedinstvenu proslavu predstojećeg razdoblja do Božića, a mislim kako niti jedan otočki grad neće s toliko različitih aktivnosti i događanja obilježiti advent, kao što će to učiniti Grad Pag. Zato pozivam sve građane, stanovnike otoka, Pažane koji žive u drugim mjestima, zavičajne klubove i prijatelje grada Paga da tijekom prosinca posjete svoj grad i pridruže se slavlju. Sakralna arhitektura na Pagu koja spada u sam vrh značajnog povijesnog i civilizacijskog nasljeđa u Hrvatskoj – crkva Marijinog uznesenja, Benediktinski samostan, crkva Svetog Jurja i druga arhitektonska baština, zasigurno će uz ovakav bogati program biti dobar poticaj i turistima da ovogodišnji Advent provedu u mjestu za koje možda nisu očekivali da im može ponuditi adventsko slavlje u jednom novom ambijentu" – ističe gradonačelnik Fabijanić uz najavu bogatog programa koji očekuje posjetitelje te podsjeća i kako će Grad Pag tradicionalno, u povodu božićnih blagdana, darivati umirovljenike s 200 kuna.

Grad Pag će po prvi put dobiti i tzv. „žive jaslice" koje će na simboličan i topao način oživjeti ugođaj Isusova rođenja. Scenografiju koja je postavljena uz Kneževu palaču čine štalica i domaće životinje, dok Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire će utjeloviti amaterska grupa glumaca Paška alka i zbor OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu, među kojima vlada veliko uzbuđenje i ponos uoči nastupa.

Režiju predstave Biblijske priče rođenja Isusa potpisuje mlada zagrebačka redateljica Frana Marija Vranković, a izvodit će se svaki petak, subotu i nedjelju nakon večernje mise, točnije u 18 sati.

Djeca će zasigurno uživati u bogatom programu Adventa u Pagu jer uz brojne nastupe, koncerte i druga događanja koje pripremaju obrazovne ustanove i udruge, grad Pag je pripremio i pravu Kuću Djeda Mraza. Kuća je smještena u Kneževom dvoru i otvorena svaki petak, subotu i nedjelju od 10 do 12 i od 17 do 19 sati, a djeca mogu pisati pisma Djedu Mrazu, izrađivati nakit, crtati te igrati društvene igre, izrađivati balone i družiti se u bogato opremljenoj igraonici. Djed Mraz glavom i bradom će u svoju vreću skupljati pisma i crteže, a zadnje nedjelje adventa darivat će slatkišima sve okupljene mališane. Osim toga, u Kneževu će dvoru biti postavljena i manja pozornica na kojoj će djeca vrtićkog i školskog uzrasta izvoditi predstave, a posebna atrakcija bit će stroj za stvaranje umjetnog snijega.

Posjetiteljima će sigurno biti zanimljiv i Božićni sajam na kojem će se svoju ponudu tradicijskih obrta predstaviti lokalni obrtnici, dok će pravom zimskom ugođaju pridonijeti kuhano vino i kobasice.

Ovaj uistinu bogat i raznovrstan program proslave Adventa na Pagu unio je dodatnu živost među građane koji s nestrpljenjem čekaju početak božićnih događanja na trgu, ali ni među turistima ne bi trebalo manjkati interesa i motiva da neko od već prepoznatih destinacija za proslavu adventa zamijene upravo Pagom. Naime, uz ovu odlično osmišljenu proslavu i postojeću sakralnu baštinu, Pag nudi i brojna nematerijalna dobra koja vrijedi doći pogledati, među kojima se ističe Paška čipka koja se nalazi na UNICEF-ovoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine te simbol Paga, suho pecivo, Baškotin, zaštićeno potvrdom izvornosti koje proizvode Benedektinke sv. Margarite. Uz to, posjet otoku koji je poznat po gastronomskim specijalitetima – siru, janjetini i soli – predstavlja izvrsnu odluku, posebno u blagdansko vrijeme.

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern