U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag u Rijeci će se 9. veljače otvoriti izložba fotografija o projektu „Pag-srednjovjekovni grad", a održat će se i predstavljanje srednjovjekovnih programa koji su na ljeto prošle godine održani u Pagu. U programu će sudjelovati članice i članovi grupe „Paška alka" i predstavnici Centra za kulturu i informacije Pag.
„Bit će to prvo predstavljanje projekta „Pag-srednjovjekovni grad" izvan Zadarske županije," rekla je Dijana Vuleta, v. d. ravnateljice Centra za kulturu i informacije Pag. „Odlučili smo projekt predstaviti u nekoliko gradova u Hrvatskoj kako bi sve one koje zanimaju ovakvi programi, ali i prijatelje grada o otoka Paga, upoznali s projektom kojim se obnavlja srednjovjekovna tradicija grada Paga."
Na otvorenju izložbe članice i članovi grupe „Paška alka" nosit će srednjovjekovne odore pučanki, pučana, plemkinja, plemića, gradske straže, gradskog vijećnika i paškog alkara. Pročitat će se proslov Statuta Paške općine iz 1443. godine, a o projektu će govoriti predstavnici Centra za kulturu i informacije Pag. Posjetiteljima će se dijeliti prigodni promidžbeni materijali, a dijelit će se i pandešpanj, vrsta srednjovjekovnog kolača kojeg rade benediktinke iz Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu.
„Na izložbi ne možemo prikazati sve što je do sada napravljeno," rekla je Vuleta. „No, potrudit ćemo se postaviti fotografije koje će biti dobra ilustracija srednjovjekovnih programa koji su održani u Pagu, a na otvorenju izložbe posjetiteljima će se prikazati i srednjovjekovne odore."
Vuleta je rekla kako je prošle godine održano nekoliko programa iz projekta „Pag-srednjovjekovni grad". U lipnju su prvi puta javnosti predstavljene srednjovjekovne odore koje su, u skladu s povijesnom dokumentacijom, izrađene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U srpnju i kolovozu su održani programi pod nazivom"Paška srednjovjekovna tržnica" i „Paški srednjovjekovni sajam", a održan je i turnir u streličarstvu. U studenom je u Kneževom dvoru u Pagu postavljena izložba fotografija o ljetnim programima, a članovi i članice grupe „Paška alka" su srednjovjekovne odore predstavili u Slavkovu kod Brna u Češkoj. U siječnju je tiskan kalendar s fotografijama srednjovjekovnih programa.
„Na projektu „Pag-srednjovjekovni grad" radit će se tri godine," rekla je Vuleta. „Prošle godine je istražena povijesna dokumentacija o odorama kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu. Istražena je i dokumentacija o srednjovjekovnim običajima i igrama. Nakon toga su izrađene odore i održani su srednjovjekovni programi. Ove godine obnovit će se igre koje su se igrale u Pagu u srednjem vijeku, članovi grupe „Paška alka" će naučiti izvoditi renesansne plesove, a pripremat će se i srednjovjekovna jela. Na ljeto će se održati programi „Paška srednjovjekovna tržnica" i „Paški srednjovjekovni sajam" koji će se upotpuniti velikim turnirom u starim igrama, renesansnim plesom i pripremanjem srednjovjekovnih jela. Iduće godine počet će se obnavljati Paška alka, a u programu Paške alke uključit će se sve što je do sada napravljeno i ono što će se napraviti ove godine."

prijenos: Novi list /autor: Josip Portada

0
0
0
s2smodern