IMGP1338U četvrtak, 8. kolovoza 2013. godine, Grad Pag u suradnji s tvrtkom EM tehnologija d.o.o. iz Rijeke organizirao je II. Akciju čišćenja mulja, glinenim loptama fermentiranih uz pomoć efektivnih mikroorganizama. Naime 8. kolovoza se u svijetu obilježava kao dan "Mud balls-a", a Pag je samo jedno od mjesta u kojem su se, upravo na 8. kolovoza bacale glinene kugle obogaćene efektivnim mikroorganizmima. Ovo je nastavak uspješne suradnje koja je započela prošle godine kada je na području grada Paga u more bačeno cca 12 000 bio kugli, kao početak projekta čišćenja nataloženog mulja uz pomoć prirodne mikrobiologije, što će u konačnici rezultirati čistijim morem, bez neugodnih mirisa, mulja i štetnih tvari.
Valja napomenuti da je Em tehnologija prirodna, neškodljiva mikrobiologija koja se primjenjuje u raznim zemljama već dugi niz godina. U suštini radi se o djelovanju efektivnih mikroorganizama koji zbog svojih prirodnih biokemijskih procesa mogu sve štetne tvari pretvoriti u zdrave i korisne. Svi mikroorganizmi koji se koriste su potpuno prirodni i bezopasni za ljude, životinje i okoliš općenito.
Ove godine kao i prošle, akciji su se odazvali članovi dječjeg vrtića Paški Mališani koji su sa svojim tetama i zamjenikom gradonačelnika Grada Paga, Dariom Grašom, te direktoricom TZ Grada Paga Željkom Miletić, u more pobacali ukupno 10 000 glinenih kuglica.

IMGP1320IMGP1337IMGP1342
Cilj akcije je održati paško more čistim za posjetitelje, turiste i stanovnike grada Paga kao i preventivnog djelovanja u cilju poboljšanja kvalitete mora za morski, životinjski i biljni svijet.

0
0
0
s2smodern