625488 306118926198213 494253150 nU sklopu „Paškog kulturnog ljeta 2013" u Pagu je održan program „Paška ulica prije 100 godina ".
Na plaži Prosika u Pagu članovi Udruge Paška alka su izveli program „Potezanje trate". Trata je vrsta ribarske mreže potezače koja se koristi u tradicionalnom načinu lovljenja ribe. U čamcu se nalaze dva ribara od kojih jedan vesla, a drugi baca tratu kojom se zaokružuje riba. Trata se obično izvlači na plažu i ovisno o vrsti terena, veličini trate i dužini škandaja (konopa kojim se vuče mreža) tratu može povlačiti od dva do osam ribara. U programu „Potezanje trate" izvođači su koristili dva škandaja, dakle 200 metra dugi konop, a u povlačenju trate je sudjelovalo osam ribara. Potezanje trate je izazvalo veliko zanimanje turista, a ulovljene ribe oduševljenje najmlađih.
1003752 306118766198229 1538168847 nProgram je nastavljen na Trgu Petra Krešimira IV. gdje su članovi udruge „Paška alka" prikazali su šivanje čipke, igranje tombole, briškule i trešete, stare paške igre, pretakanje vina, popravljanje ribarske mreže, opletanje boca, pranje i sušenje rublja, pripravljanje hrane. Posjetitelji su mogli vidjeti i tradicionalan način soljenja srdele. Srdele se neočišćene slažu u mujacu, drvenu posudu za soljenje srdela i prekrivaju slojem krupne paške soli. Srdele se slažu u više redova, ovisno o veličini mujace, a na vrh se stavlja uteg. Srdele se zalijevaju salamurom i tako stoje 3-4 mjeseca kada su spremne za jelo.
U programu su nastupili i članovi Klape „Sol" iz Paga koji su uz pjesme iz svog repertoara izvodili i tradicionalne dalmatinske pjesme. Pivci su pjevali paške pučke napjeve. Stari pučki napjevi su po nekim povijesnim zapisima stari preko 600 godina. Jedan dio napjeva nastao je još u Starom gradu, a jedan dio nastajao je tijekom povijesti do danas.
„Želja nam je oživjeti staru pašku jezgru. Bilo bi lijepo da se program proširi po svim ulicama u jezgri grada. Program „Stara paška ulica" oživljava ulice i prikazuje kako se nekad živjelo. 1004940 306117889531650 97375028 nVoljeli bismo da se program može češće izvoditi, jer su turisti za njega pokazali veliko zanimanje, ali zbog financijske situacije to nismo u mogućnosti. Zahvaljujem se mladim ljudima iz Udruge „Paška alka", jer su ljudi u ovom programu najvažniji," rekla je ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta.
„Ovo je deveto izvođenje programa „Stara paška ulica" koji se stalno obogaćuje novim sadržajima. U svakom programu oživimo dio tradicije Paga i tako smo u ovom devetom izvođenju prikazali stari način ribolova s mrežom potegačom koja se u Pagu naziva trata. Trata je povučena na plaži Prosika i to je bila velika atrakcija za turiste, ali i za brojne domaće ljude koji su se tamo zatekli.", rekla je Ivana Portada, voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag i predsjednica Udruge „Paška alka".
Program okuplja Paškinje i Pažane svih uzrasta, od sedam do osamdeset godina. Tijekom programa svi izvođači su odjeveni u odjeću kakva se u Pagu nosila do sredina 20. stoljeća.
Organizator programa je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern