Arh kartaU Kneževom dvoru održano je predstavljanje knjige "Arheološka karta otoka Paga" autora mr. sc. Iva Oštarića i prof. dr. sc. Anamarije Kurilić u izdanju Grada Novalje i Matice hrvatske ogranka Novalja.
Željko Maržić, gradonačelnik Paga rekao je kako ova knjiga daje pregled i opis svih lokaliteta te je inspiracija za daljnja istraživanja.
"Riječ je vrijednom izdanju u kojem je prikazana pregledna arheološka karta s popisima arheoloških i rano povijesnih nalazišta u posljednjih 3.500 godina uz 400 ilustracija. Ovo je djelo posebno jer prvi put predstavlja i znanstveno vrednuje pojedina, dosad nepoznata, arheološka nalazišta.", rekao je Maržić.
Urednik izdanja prof. Aleksij Škunca naglasio je kako niti jedan hrvatski otok nema ovakvo izdanje što govori o brizi čovjeka za prostor kako bi se ta vrijednost sačuvala za buduća pokoljenja.
U ime izdavača govorio je Boris Šuljić, predsjednik Gradskog vijeća Novalje, zatim prof.dr. sc. Stijepo Obad te Morana Vuković.
Autorica prof.dr. sc. Anamarija Kurilić dala je kratki presjek izdanja u iznimno zanimljivom izlaganju.
"Ova knjiga donosi nove spoznaje o životu na našem otoku kroz povijest. U knjizi je predstavljeno i tekstualno obrađeno 220 povijesnih lokaliteta iz različitih povijesnih razdoblja što sigurno nije konačan broj. Buduća istraživanja sigurno će otkriti i nova, dosad nepoznata nalazišta, tako da se ovaj pregled može shvatiti tek kao početak jednog putovanja kroz najdavniju pašku prošlost. Pag obiluje prapovijesnim gradinama, grobovima, torovima, crkvama starijim od 500 godina. Također, svoje mjesto na karti našli su i antički ostaci kao što su villa rustica, vodovodi, ostale ville, luke, solane i drugi objekti. Pag je bogat i drugim arheološkim nalazištima. Treba još spomenuti: kameni nasip u mjestu Košljun, za koji se pretpostavlja da je dio nekadašnje luke, ciglarska peć koja se nalazi kraj mjesta Dinjiška, ostaci keramike sjevernoafričkog porijekla u Paškoj uvali, ostaci oružja, oruđa i predmeta za kućnu upotrebu koji pripadaju liburnskom razdoblju u području Lokunje, i mnogi drugi", rekla je prof.dr. sc. Anamarija Kurilić i zaključila: "Izradom ove karte željeli smo ponajprije označiti, a zatim i zaštititi povijesne znamenitosti našeg otoka. Naime, značajnim povećanjem građevinskih aktivnosti zadnjih godina dolazi do devastacije ovih znamenitosti, posebno prapovijesnih grobova i gradina te ostataka uz more. Otok Pag je bogat arheološkim nalazištima koje je potrebno sačuvati, obilježiti, a zatim i prezentirati u turističke svrhe".
Mr. sc. Ivo Oštarić zahvalio je svima koji su prepoznali njegov rad i koji su mu pomogli u realizaciji ovog izdanja.
Organizatori predstavljanja knjige su Grad Pag i Centar za kulturu i informacije Pag.

0
0
0
s2smodern