IMGP2586 SmallNa Paškom mostu obilježena je 22. godišnjica obrane Paškog mosta na kojoj su se okupili branitelji, nekadašnji suborci, predstavnici i članovi braniteljskih udruga. Obilježavanju su nazočili župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Paga Željko Maržić, načelnik Kolana Josip Zubović, predsjednik Gradskog vijeća Pag Zlatko Šuljić, predsjednik Općinskog vijeća Kolan Bogumil Šugar, dogradonačelnik Paga Dario Grašo.
O tim herojskim danima govorio je Mladen Škoda, zapovjednik Samostalnog paškog odreda koji je
podsjetio da su napadi na Paški most započeli već 3., 4. i 6. listopada te da je most u napadima 4. listopada bio raketiran i probušen . Osim Paškog mosta, agresorska JNA nemilosrdno je napadala i na trajekte "Sv. " i "Vira" , luke Žigljen i Prizna, zatim luke u Ždrilu i selo Miškovići.
"Glavni teret i bitku podnijela je postrojba raspoređena oko Paškog mosta. Rezultat su tri srušena zrakoplova. U periodu od mjesec dana, od 6. listopada do 8. studenog, pod nenormalnim uvjetima morali smo se reorganizirati iz pješaštva u protuzračnu obranu. U taj zahtjevni posao bili su uključeni načelnici vodova i službi, Ured obrane, Centar za obavješćivanje, Krizni štab, policija, privatne tvrtke. Ali naš se trud isplatio jer smo uspješno pokrili teren od Žigljena do mosta, a naši branitelji su bili s cijelog otoka od Fortice do Luna .", podsjetio je nazočne Škoda: i završio:"Prošle su 22 godine od ove strateški važne bitke, ali bez obzira na vrijeme, svake godine se nađemo i sjetimo s ponosom tog povijesnog trenutka što je i najveće bogatstvo".
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić je naveo da se ne smije zaboraviti herojska obrana Paškog mosta s kojom se obranila cjelovitost Hrvatske, ali i Bosna i Hercegovina. " Tako se trebamo ponašati i danas – biti ujedinjeni kao i tada i nastojati izgraditi našu domovinu".
Gradonačelnik Paga Željko Maržić je naglasio da su branitelji snažnom voljom i velikim srcem uspjeli obraniti most čime je sačuvan ovaj važni prometni koridor pred neprijateljskom agresijom.
"Danas kada smo opterećeni raznim drugim problemima, želim poručiti da se, sa zalogom svega što smo proživjeli kroz obranu mosta i Domovinski rat, posvetimo građenju i jačanju međusobnih mostova povjerenja i prijateljstva", zaključio je Maržić.
Današnja proslava započela je budnicom članova Gradske glazbe Pag. Nakon toga položeni su vijenci na grobove poginulih branitelja iz Domovinskog rata na mjesnim grobljima. U Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja održana je Sveta misa za branitelje.
Pokrovitelji obilježavanja obljetnice su Grad Pag, Grad Novalja, Općina Povljana i Općina Kolan.

 

0
0
0
s2smodern