Izaslanik Predsjednika RH, načelnik stožera HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač uručio je odličje Red hrvatskog trolista za doprinos u obrani otoka Paga.

Ratnoj postrojbi Samostalni odred Pag.
Postrojba Samostalni odred Pag ustrojena je 1991. godine, a u Domovinskom ratu poseban je doprinos imala u obrani paških komunikacija Paškog mosta i trajektne linije Prizna-Žigljen. Čestitajući postrojbi na dodijeljenom odličju, general Kovač kazao je kako je obrana ovih komunikacija bila od strateškog ali i humanitarnog značenja, ne samo za RH nego i za prognano stanovništvo BiH. Zahvaljujući obrani paških prometnih komunikacija spašeni su mnogi ljudski životi, a bila je osigurana i komunikacija dostave naoružanja i opreme za hrvatske branitelje, kao i konvoji pomoći u hrani i lijekovima za brojne prognanike.
„Zbog svega što ste učinili za ovaj prostor i i domovinu Hrvatsku, cijeli paški kraj od Luna do Fortice može biti ponosan na vas", istaknuo je Kovač, uručujući odličje ratnim zapovjednicima i pripadnicima postrojbe.
Svečanosti u Pagu nazočili su obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, predstvnioci braniteljskih udruga i sva četiri čelnika jedinica lokalne samouprave Paga, Novalje, Kolana i Povljane, a u prigodnom programu nastupila je i klapa "Sol". Na paškom mostu odana je počast stradalim braniteljima Paga te položen vijenac u ime Predsjednika RH, a u crkvi Marijinog uznesenja služena je misa zahvalnica za hrvatske branitelje.

 

Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu, te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata. U borbenim akcijama na Paškom mostu nije bilo poginulih branitelja, dok je neprijateljska strana izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno. Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna – Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi gasi, a paški branitelji prelaze u ratne postrojbe formirane na ličkom bojilištu u čijem sastavu do kolovoza 1995. godine sudjeluju u svim borbenim akcijama diljem Like.
Valja napomenuti da su paški dragovoljci bili na ratištu kod Siska- Komarevo, preko Like, zadarskog i šibenskog zaleđa.

0
0
0
s2smodern