unnamed5. Međunarodni festival čipke održat će se od 18. - 21. lipnja 2014. godine u Pagu i bit će popraćen nizom zanimljivih događanja, najavljeno je u ponedjeljak, 16. lipnja 2014. godine na konferenciji za novinare održanoj u Domu Zadarske županije. O programu i važnosti promocije paške čipke govorio je gradonačelnik Paga Željko Maržić koji je istaknuo da je paška čipka ponos grada Paga, nematerijalna kulturna baština UNESCO-a, kulturno dobro Hrvatske, a poznata je i kao čipka koja u sebi nosi duh renesanse. U čipki se ocrtava i sam plan Grada Paga koji je skladno projektiran, naglasio je gradonačelnik Maržić i dodao da je Međunarodni festival čipke promocija paške tradicije koju žele spojiti sa modernim djelatnostima.
Predsjednica paške Udruge čipkarica Frane Budak Neda Oros izdvaja jedno od zanimljivijih zbivanja na festivalu: „Zadovoljni smo jer će se moći vidjeti i čipke na iglu i na batiće, a jedna od novina je modna revija nazvana Nanin ormarun koja će prikazati pašku čipku na odjeći, kao što je bila jučer, kao što je danas, a bit će prikazati i stari fuštani".
Podršku festivalu dao je i župan Stipe Zrilić koji je rekao kako mu je posebno drago što ovaj festival ima karakter međunarodnog jer je Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina intenzivirala upravo tu međunarodnu suradnju koja je posebno u kulturnom dijelu dobro uspjela. „Znači, i sudjelovanje Češke s čijom Južnomoravskom regijom imamo najdulju suradnju možemo uvrstiti u nastavak dobre suradnje i razvijanje sad već prijateljskih odnosa."- rekao je župan
Naveo je kako je Paška čipka izuzetan suvenir Paga, Zadarske županije i Republike Hrvatske koja je prepoznata od mnogih, i dodao da Zadarska županija kao najvrjedniji protokolarni dar ima upravo pašku čipku koju daruje najuvaženijim gostima. „Tako je ova vrijedna rukotvorina darovana mnogim veleposlanicima, predsjednicima ali i švedskom kraljevskom paru koji je prošle godine bio gost Zadarske županije."- rekao je župan.
Pokrovitelji festivala su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i Ministarstvo kulture, a organizatori su Turistička zajednica grada Paga, Društvo paških čipkarica Frane Budak i Grad Pag. Svečana ceremonija samog festivala započet će 18. lipnja u 19 sati u Kneževu dvoru pozdravnim govorom gradonačelnika Željka Maržića, te otvaranjem za javnost izložbi kako paške, tako i čipke zemalja prijatelja iz cijele Europe. Drugog dana festivala, s početkom u 10 sati, u hotelu Meridijan, održat će se i okrugli stol na temu: Paška čipka - jučer, danas, sutra, a o razvoju i utjecaju paške čipke na gospodarstvo i turističku ponudu grada Paga, školovanju čipkarica, perspektivi paške čipke i privlačenju mladih generacija govorit će dr. sc. Božena Krce Miočić (Odjel za informatologiju i komunikologiju, Sveučilište u Zadru), mr. sc. Maja Obad i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu gđa Nerina Eckhel.
Turisti i posjetitelji Festivala moći će uživati u sajmu otočkih proizvoda, turnirima u briškuli i trešeti te tomboli, a 19. lipnja od 20,30 sati moći će se prošetati kroz povijest tokom programa Paška ulica koji će prikazati način života koji je u gradu Pagu odavno iščeznuo. Sudionici će biti svečano obučeni u odjeću koju su nosili njihovi preci prije 100 godina, žene će šiti čipku pod lampama, a muškarci će na ulici kartati trešetu; igrat će se tombola, pretakat će se vino i cijela će ulica živjeti davno zaboravljenim životom.
Zadnjeg dana festivala Paške čipke održat će se koncert Sandre Bagarić, s početkom u 21,30 sati, u atriju Kneževa dvora, a polaznicama Čipkarske škole pri srednjoj školi Bartula Kašića bit će dodijeljene diplome za uspješno završenu školsku godinu 2013/2014. Čipkarska škola utemeljena je nakon što su 1994. godine u Pag stigle kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu kako bi pripremile izložbu paške čipke - Vesna Zorić i Nerina Eckhel.

0
0
0
s2smodern