etno 8Na Trgu Petra Krešimira IV u sklopu 5. Međunarodnog festivala čipke održana je modna revija naziva "Nanin ormarun" koja je ujedno bila i središnji događaj ovogodišnjeg festivala.
Vrhunac revije bio je izlazak glazbene div Sandre Bagarić odjevene u sako od paške čipke, rad Mirjane Tkalčec, rođene Maržić koju je dizajnirao njezin suprug Đorđe. Sandra Bagarić je upravo zablistala u ovom jedinstvenom odjevnom predmetu kojeg je Mirjana izrađivala čitavih pet godina.
Mirjana Tkalčec je predstavila i modele s originalnom paškom čipkom na odjevnim predmetima – bluzama, haljinama.
Modele s aplikacijom paške čipke pokazala je Vesna Milković i njezina kćer Marija, vlasnice "Etno butika Mara" čiji odjevni predmeti spajaju tradicionalno i suvremeno.
Posebno mjesto u bogatoj ponudi Etno butika Mara zauzima linija inspirirana prekrasnom paškom čipkom. Čudesni motivi tog bisera hrvatske baštine našli su svoje mjesto na modernim haljinama, suknjama, bluzama i hlačama. Model crne svečane haljine s aplikacijom paške čipke također je nazočnima predstavila šarmantna Sandra Bagarić.
Posebno odušvljenje izazvale su domaće djvojkeu jedinstvenoj paškoj narodnoj nošnji, poznatoj diljem Europe. Kao što je poznato, okrivaca, paški teg i paška čipka nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske nastalim u Gradu Pagu i nose oznaku Izvorno Hrvatsko.
Vrlo efektan bio je izlaz domaćih djevojaka u tradicionalnim odorama – fuštanima i donjoj odjeći. Ivana Sabalić objašnjavala je djelove odijeće na paškom dijalektu, a svesrdnu pomoć ovom dijelu revije pružila je Rajka Vidolin.
Na modnoj reviji nastupile su članice ženske klape "Peružini" odjevene u bijele košulje s čipkom, zatim članice Plesne udruge Kissa koje su također bile odjevene u tradicionalne paške košulje.
Nazočne je pozdravila Željka Zubović, koordinatorica Organizacijskog odbora i navela kako je ove godine napravljen iskorak – spojena je tradicija i suvremenost koji imaju za cilj pokazati bezvremensku vrijednost paške čipke.
Nakon modne revije održan j koncert ženske klape "Peružini".
Generalni sponzor modne revije je "Jadran Galenski laboratorij Rijeka".

0
0
0
s2smodern