gradonacelnikKoncertom Sandre Bagarić uz pratnju njezinog supruga Darka Domitrovića završen je ovogodišnji 5. Međunarodni festival čipke u Pagu koji se ove godine odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića.
Na ceremoniji zatvaranja festivala gradonačelnik Paga Željko Maržić i predsjednica Udruge paških čipkarica "Frane Budak" Nedjeljka Oros uručili su zahvalnice svim čipkaricama iz evropskih zemalja i Hrvatske koje su tijekom tri dana održavanja festivala prezentirale čipkarstvo svojih krajeva. Zahvalnice su uručene i svima koji su sudjelovali u organizaciji te sponzorima. Posebna hvala upuućeno je Nerini Eckhl, nekadašnjoj kustosici Etnografskog muzeja u Zagrebu koja je kroz deset godina učinila neizmjerno puno na valoriziranju vrijednosti i prezentaciji paške čipke te generalnom sponzoru modne revije "Nanin ormarun" Ivu Usmijaniju, direktoru tvtke "Jadran Galenski laboratorij Rijeka".
"Zahvaljujem se svima vama, vrijednim ženama koje ste se sudjelovale na našem festivalu i tako ga obogatile, te svima koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju ovog festivala. Ove godine napravili smo pomak u programu organizacijom modne revije koja se pokazala kao puni pogodak i vjerujem da smo krenuli pravim putem prezentacije paške čipke kao bezvremenske vrijednosti prema svijetu na način da koristimo ove naše tradicionalne vrijednosti u cilju razvijanja turizma. Vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti.Nadam se da se i slijedeće godine vidimo", poručio je gradonačelnik Maržić.
Ove godine na ceremoniji zatvaranja uvedena je još jedna novina, a to je dodjela uvjerenja za osposobljavanje za zvanje čipkarica.
"Pri Srednjoj školi "Bartula Kašića" od 1994. godine djeluje Čipkarska škola koja nam svake godine iznjedri nove, mlade čipkarice, pa ih je tijekom dvadeset godina izučeno više od 150. To nam je najbolja j garancija da paška čipka neć izumrijeti.", rekla je profesorica Milena Čemeljić, ravnateljica SŠ "Bartula Kašića".
Diplome su uručene novim čipkaricama: Jadranki Arnautović, Moniki Arnautović, Leni Bistričić, Ani Bukša, Ines Karavanić i Jelici Stančić.
Ovogodišnji festival čipke održao se u organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice Grada Paga i Udruženja čipkarica "Frane Budak".

0
0
0
s2smodern