DSC 7518U Pagu je jučer svečano otvoren 8. Međunarodni festival čipke. U organizaciji TZ Grada Paga, Grada Paga i Udruge paških čipkarica "Frane Budak", festival je okupio čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke , Rusije, Japana , hrvatske čipkarice paške i lepoglavske te čipkarice iz Sikirevaca i Splita. Kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija manifestacija, festival je otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin.


"Naši hrvatski otoci prostori su ljepote i tisuću priča. U tom kontekstu otok Pag svoju priču pripovijeda kroz fijuke bure, pripovijeda ju mirisom aromatičnog bilja i sira, okusom soli i čuvene janjetine te koncem ušivenim malim umjetničkim djelima koja su glas Paga prenijele diljem svijeta"- rekao je župan Božidar Longin.
Po prvi put festival ima zemlju partnera – Sloveniju. Rezultat je to dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama, ali i radi brojnih gostiju iz Slovenije koji godinama ljetuju u Pagu. Na svečanosti otvaranja bila je i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj ni.e. Smiljana Knez te državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Damjanovic Pečnik.
U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
„Ovaj festival zahvala je svim našim čipkaricama koje su sva ova stoljeća izrađivale čipku i čuvale tradiciju koja je danas simbol ne samo Hrvatske, već i Europe. Paška čipka prepoznatljiva je u svijetu, gdje god dođemo, svi pitaju za čipku i to je vrlo bitan simbol našega Paga" – rekao je gradonačelnik Fabijanić.
U programu su nastupili pjevači paških pučkih napjeva Ante Kurilić- Viola i Jelkica Tičić, najmlađi članovi KUD-a Družina i klapa Sol.
Nakon svečanog otvorenja, svi posjetitelji mogli su obići bogate izložbe. Prvi dan prigodno je nazvan „Paški dan", tijekom kojega su domaćini pokazali svu raskoš paške tradicije. U Paškom kutku izlagači Paška sirana, Borsha ideja, OPG Milac i Vina otoka Paga ponudili su svoje autentične proizvode. Modna revija prigodno je nazvana Obucevanje i prebucevanje. Najmlađi Pažani prezentirali su stare tradicijske nošnje, te odjeću načinjenu od čipke.
U Staroj paškoj ulici prikazan je život grada Paga kakav je nekad bio. Prvi dan festivala koncertom je zaključila klapa Sol.
Drugi dan festivala protječe u znaku zemlje partnera – Slovenije. Otvorile su ga Mirjam Gnezda Bogataj i Mojca Šifrer Bulovec predavanjem „Klekljanje čipk v Sloveniji". Slijede radionice paške čipke, promocija pjesmarice „Sa zrnom soli", podjela zahvalnica sudionicima, te koncert Pihalnega orkestra Jasenice – Kranjska Gora i goste tenora Klemena Torkara i mezzosopranistice Monike Bohinec. Dan završava velikom slovenskom veselicom.
Program festivala završava u nedjelju, svetom misom u crkvi Marijina Uznesenja u 10:30, te koncertom KUD-a Bogdanovci na Trgu Petra Krešimira IV spočetkom u 11 sati.

 

Pokrovitelji su Ministartvo kulture Republike Hrvatske , Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

Više fotografija - Festival-Čipke.com.hr

0
0
0
s2smodern