DSC 7702Drugi dan 8. Međunarodnog festivala čipke bio je u znaku zemlje partnera – Slovenije. Prvi je ovo put kako festival ima partnera pri organizaciji, a rezultat je to dugogodišnje prisne suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama. Ujedno, Slovenski dan, kako je nazvan program, zahvala je brojnim gostima iz Slovenije koji godinama ljetuju u Pagu. Slovensko Ministarstvo za kulturo jedan je od ovogodišnjih pokrovitelja festivala, a na svečanosti otvorenja bila je veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj ni.e. Smiljana Knez te državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Damjanovic Pečnik.
- Svake godine napredujemo u organizaciji, ne u smislu broja zemalja sudionica već dodajemo nešto novo u samom sadržaju kako bi sve bilo atraktivnije posjetiteljima. Ovaj festival je i započeo kako bi se svima predstavila naša bogata kulturna baština i tradicija izrade čipke. Zato smo se ove godine odlučili kao zemlju partnera priključiti susjednu Sloveniju koja također ima jaku tradiciju čipkarstva. Slovenci su nam, uz čipku, predstavili i svoju gastro i kulturnu ponudu tijekom svog dana - rekla je predsjednica Društva paških čipkarica Neda Oros.


Slovenski dan započeo je predavanjem „ Klekljanje čipk v Sloveniji" u Kneževom dvoru. O bogatstvu i raznolikosti izrade čipke na batiće govorile su Mirjam Gnezda Bogataj i Mojca Šifrer Bulovec .Nakon predavanja, u atriju Kneževa dvora održana je radionica paške čipke.


Večernji program donio je Slovenski kutak na Trgu Petra Krešimira IV, gdje su gosti prezentirali svoju gastro i kulturnu ponudu. Uslijedila je promocija pjesmarice „Sa zrnom soli" te podjela zahvalnica sudionicima.
Kraj dana začinio je koncert Pihalnega orkestra Jasenice – Kranjska Gora i njihovi gosti, tenor Klemen Torkar i mezzosopranistica Monika Bohinec. Nakon ozbiljne glazbe,u slijedilo je opuštanje na velikoj slovenskoj veselici.

U nastavku pogledajte slike s 2 dana Međunarodnog festivala čipke Pag

 

 

0
0
0
s2smodern