U zajedničkoj organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos proveden je projekt izbora najboljeg grada u Hrvatskoj.

U uži krug izbora ušao je i Grad Pag, koji je u grupi  Najbolji mali grad osvojio 1. mjesto u kategoriji obrazovanje, demografije, mladih i socijalne politike.

Kako prenosi Jutarnji.hr : „S obzirom na to da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava, u našem izboru najboljih gradova fokus smo, uz gospodarstvo, usmjerili upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji - demografsku i obrazovnu politiku gradova. Jer, koliko god demografske mjere nemaju smisla bez zdravih gospodarskih osnova, toliko ni dobar posao i plaća roditeljima nisu dovoljni za kvalitetan i zadovoljan život u jednom gradu ako u njemu ne postoji infrastrukturna podrška - od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do produljenog boravka u školi, školarina i stipendija. Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili smo, zato, koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.
Naši analitičari sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti Hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang-listu.


Prilikom ulaska Grada Paga u uži krug izbora gradonačelnik Ante Fabijanić za Jutarnji je izjavio :


„Što se demografske politike tiče, Grad Pag se definitivno ističe jednim od izdašnijih naknada za novorođenčad. Za prvu bebu isplaćuju 5.000, za drugu 10.000, za treću 30.000, a za četvrto dijete čak 50.000 kuna. No, uz to, obitelji koje imaju petero djece od Grada do 18. godine djeteta primaju godišnju naknadu od 10.000 kuna! Izgradili su novi vrtić vrijedan 18 milijuna kuna koji može zbrinuti 120 djece uz visoke pedagoške mjere i standarde, sufinanciraju produženi boravak u školi i osiguravaju besplatan prijevoz svim učenicima, pa i srednjoškolcima koji svaki dan putuju u školu u Zadar. Dijele 30-40 stipendije od 300 za učenike do 600 kuna za studente. Uz projekt energetske obnove škole, Grad je u potpunosti financirao čitavu projektnu dokumentaciju za gradnju nove strukovne srednje škole za kuhare i konobare, za koju su ishodovali i građevinsku dozvolu i planiraju projekt prijaviti na natječaj za EU sredstva. Cilj im je, kažu, osigurati ujednačene standarde i jednosmjensku nastavu u svim školama u Gradu. Uz to, s obzirom na to da je Pag poznat po svojoj čipki, koja je dobila i UNESCO-vu zaštitu, Grad financira čipkarsku školu kojom njeguju ovu tradiciju, a za što je, kažu nam, izuzetno veliki interes među mladima. Gradonačelnik Ante Fabijanić najavljuje, pak, kako će u idućoj godini dodatno, za 350 do čak 500 tisuća kuna, povećati izdvajanja za obrazovanje i to za poseban program kojeg tek planiraju predstaviti. Za sada otkriva tek kako je riječ o zajedničkom projektu sa susjednim općinama kojim žele osigurati posao i ostanak mladih na Pagu.“

Završnica izbora održana je 04.10.2018. u šibenskom hotelskom kompleksu Amadria uz sudjelovanje brojnih gradonačelnika hrvatskih gradova, ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac te dvojice župana Zlatka Komadine iz Primorsko-goranske županije i Valcera Flege iz Istarske županije. Nagradu u ime Grada Paga primio je gradonačelnik Ante Fabijanić te se tim putem zahvalio svim svojim suradnicima, svome timu i partnerima , te posebna zahvala ide ravnateljici DV Paški mališani te ravnateljicama OS Jurja Dalmatinca i SŠ Bartula Kašića Pag koje su pomogle u raznim projektima koji su doprinjeli nagradi koju je Grad Pag osvojio.

0
0
0
s2smodern