Međunarodni projekt razmjene učenika Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag i Scuola secondaria Don Lorenzo Milani iz Zanea ove godine održavao se od 4. do 7. listopada.

Razmjena učenika dva bratimljena Grada, Paga i Zanea, još je jednom potvrdila svoju vrijednost kao hvalevrijedna suradnja kojom učenici imaju priliku produbiti znanja, iskustva, upoznati tradicije te razviti suradničke odnose. Ove godine u talijanski grad Zane, u pokrajni Veneto, otputovalo je dvadeset i dvoje paških učenika u pratnji troje profesora. Učenici su bili smješteni kod obitelji domaćina, a u sklopu programa kojeg je osmislila škola domaćin, sudjelovali su u raznim radionicama. Poseban interes pokazali su na vrlo uspješnoj radionici talijanskih narodnih plesova. Sudionici razmjene učenika iz Paga istaknuli su veliko srce i gostoprimstvo domaćina koje se osjećalo u svakom trenutku njihova boravka u Italiji.
Paškim osnovnoškolcima i njihovim profesorima pridružili su se i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić koji su se odazvali pozivu gradonačelnika Zanea, te su zajedno s učenicima i profesorima prisustvovali svečanom primanju prilikom kojeg su Gradovi obnovili bratimljenje, razmijenili prigodne darove te izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Podsjetimo, Pag i Zane započeli su usku suradnju za vrijeme Domovinskog rata kada su predstavnici Zanea slali humanitarnu pomoć Benediktinskom samostanu u Pagu. U tom su se periodu Gradovi bratimili te započeli suradnju u koju su uključili i polaznike osnovnih škola.

Posjet učenika iz Zanea našem gradu planira se na proljeće kada će naši učenici u svojim obiteljima ugostiti nove prijatelje.

0
0
0
s2smodern