Povodom Dana državnosti, 25.lipnja 2011.godine s početkom u 10:00 sati, udruga HVDR-a Grada Paga u suradnji s Gradom Pagom i gradonačelnikom Grada Paga Antom Fabijanićem priprema okupljanje paških branitelja.

 

Okupljanje je predviđeno u Starome gradu ispred Crkve sv. Marije, gdje su prije 20 godina Domovini na vjernost prisegnuli pripadnici prve satnije ZNG Pag. U nastavku vam donosimo dopis udruge HVDR-e Grada Paga :


Na današnji dan prije 20 godina, Domovini su na vjernost prisegnuli pripadnici prve satnije ZNG Pag, ispred Crkve sv. Marije u Starome gradu. Satnija je kasnije prerasla u samostalan odred Pag. Međutim, povijest ove postrojbe seže u studeni 1990. kada je temeljem zapovijedi sekretara za obranu Općine Pag, kroz policiju utemeljen diverzantski i protudiverzantski vod.


Samostalni odred Pag rođen je 18.studenog 1991. u Pagu. Postrojba čiji su pripadnici bili sa cijelog otoka, izazivala je kod neprijatelja strahopoštovanje a kod hrvatskog naroda divljenje. U početku slabo naoružani dokazivali su kako veliko hrvatsko srce i beskrajna ljubav prema Domovini nadoknađuje svu ratnu tehniku. Bili smo generacija kojoj je pripala čast i privilegija braniti i obraniti Hrvatsku.


Udruga HVDR-a Grada Paga preuzela je časnu zadaću da u narednom periodu prikupi i sačuva svu povijesnu građu vezanu za stvaranje ZNG-a i HV-a na području otoka Paga, kako bi se za naraštaje koji dolaze sačuvala istina o ulozi paškog vojnika u Domovinskom ratu.


S ponosom ističemo da su pripadnici paških postrojbi branili Domovinu od Banije preko Like, Paškog mosta, zadarskog zaleđa i Miljevačkog platoa. S pljetetom prisjećamo se i četvorice poginulih branitelja s našeg otoka.


Pod motom „zajedno u ratu, zajedno u miru“ pozivam sve paške branitelje i sve voljne pomoći da se svojim sjećanjima, fotografijama ili bilo kakvim zapisima priključe i pomognu kako bi odradili i ovu časnu zadaću.

 

Predsjednik UHVDR Grada Paga

Davorin Fabijanić

0
0
0
s2smodern