Tijekom proteklog tjedna, desetak članova udruge HVDR-e Grada Paga, probijali su novu izletničku stazu na području Starog grada od Vrela do kule Sv. Martin.

Također je postavljen kameni križ, autora Frane Oguića, klesara i člana udruge HVDR-e Grada Paga , na ostatke zidina nekadašnje kule Sv. Martin. Križ je postavljen u sklopu projekta obilježavanja kulturnih spomenika te je samo jedan u nizu postavljenih križeva.

 

Radovi na uređenju lokaliteta Starog grada i njegove okolice započeli su prije dvije godine. Za to vrijeme napravilo se mnogo; pročišćen je, uređen i označen prostor oko centralne crkva Sv. Marije, otkriveni su ostaci Benediktinskog samostana s početka 14.st. kao i samostanskog bunara. Otkriven je i uski prolaz koji vodi od solane do nekadašnjeg castruma. Na ulazu u Stari grad postavljena je velika tabla s prikazom nekadašnjeg rasporeda grada, a manje info ploče na četiri jezika postavljene su i uz sve ostale znamenitosti u Starome gradu. Uređen je prostor podno centralne crkve Sv. Marije, gdje su postavljene klupe i stolovi za izletnike i posjetioce Staroga grada. Popravljeni su okolni suhozidi,saniran je vanjski dio stepeništa, nasipan je parkirni prostor u donjem dijelu stepeništa te popločan prilaz stubištu koje vodi prema centralnoj crkvi.

Ovim putem gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić zahvaljuje se članovima udruge HVDR-e Grada Paga, koji su među prvima se priključili te dali svoj doprinos u obnovi arheološkog nalazišta Starog grada, s ciljem da mu se povrati stari sjaj. Veliko hvala i svim ostalim udrugama, njihovim članovima te pojedincima, građanima Grada Paga koji su u tijeku ove dvije godine svojim doprinosima pomogli u obnovi i uređenju te se nadamo da će nam se i ostale udruge priključit.


0
0
0
s2smodern