02

U tijeku su završni radovi na izgradnji modernog kružnog toka, rotora na izuzetno opasnom raskrižju na državnoj cesti D-106, kod predjela Sveta Jelena u Pagu, na cesti koja vodi za Kolan i Novalju.


- Radosni smo i ponosni jer su se kružni tokovi pokazali kao pun pogodak, smanjuje se vrijeme čekanja, kao i broj prometnih nesreća te njihove posljedice, rekao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.
Po projektu inženjering kuće Promet projekt d.o.o. iz Zagreba radove izvodi tvrtka Colas Hrvatska iz Varaždina. Nadzorni inženjer je Marin Skopljak iz tvrtke Knap d.o.o. Zagreb.
Rotor prije roka

- Na temelju sporazuma između Grada Paga i Hrvatskih cesta, a svrhu veće sigurnosti svih sudionika u prometu, ishodovana je građevinska dozvola, radove financiraju Hrvatske ceste, a Grad Pag je izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinskopravna pitanja i otkup zemljišta. Troškovi izgradnje rotora iznose 6,5 milijuna kuna, kazao je Fabijanić.
Radi se o vrlo zahtjevnom infrastrukturnom projektu jer se pomicala postojeća instalacija.
- Radovi će završiti i prije roka od šest mjeseci, istaknuo je Fabijanić.
Grad Pag je administrativna jedinica koja obuhvaća naselja: Pag, Miškovići, Dinjiška, Vlašići, Smokvica, Stara Vas, Vrčići, Gorica, Košljun, Šimuni, Dubrava, Sveti Marko i Sveta Marija.
Gradonačelnik svih građana

Kolicija Zajedno za Pag, odnosno HDZ-MODES-Reformisti apsolutni su pobjednici na izborima u Gradu Pagu. Osim izvršne vlasti, imaju i apsolutnu većinu u predstavničkom tijelu, u Gradskom vijeću od 13 imaju 9 čak vijećnika.
- Bit ću gradonačelnik svih građana Grada Paga, i onih koji su glasovali za mene i onih koji nisu. Politikanstvo nas ne zanima i to građanima na području koje pripada Gradu Pagu, a pod tim mislim na žitelje svih mjesta od Miškovića do Šimuna, ne treba. Želimo raditi i ostvariti planove i to nas jedino zanima, naglasio je Fabijanić dodajući kako situacija nije laka, puno je toga što treba riješiti, ali, kaže Fabijanić, u prijašnjem mandatu su pokazali da se znaju nositi s problemima.
- Održali smo stabilnost proračuna kada je bilo najteže, onda kada je proglašena pandemija i kada smo u nekoliko dana izgubili sedamdeset posto proračuna. Održali smo stabilan proračun i još ga povećali, Grad Pag je uredno servisirao sve svoje obaveze, nije bilo mjera niti opuštanja i na to smo ponosni. U tom smjeru ćemo i nastaviti, najavio je Fabijanić.
Zapošljavanje mladih

Važno je, kaže on, ostvariti projekte da se otvore radna mjesta, jer na prvom mjestu je zadržati ljude u gradu Pagu, stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih, a starijima pružiti svaku moguću pomoć, kao i socijalno ugroženima.
- Surađivat ćemo s građanima, poslušati prijedloge, ali i kritike. S novim Gradskim vijećem, u kojem imamo stabilnu većinu, moramo krenuti dalje, moramo raditi na poboljšanju uvjeta života svih žitelja, poručio je Fabijanić.
Više turista

Prema podacima sustava eVisitor, na području Grada Paga u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 28.793 noćenja, što je 30% više nego u istom razdoblju prošle godine, i 5.756 dolazaka, što je 120% više nego u istom razdoblju prošle godine. Na području Grada Paga sve je spremno za glavni dio turističke sezone.
Solana Pag promijenila vlasnika

U postupku pretvorbe i privatizacije početkom 90-tih, Solana Pag je postala dio koncerna Agrokog, a nakon problema u Agrokoru Solanu Pag je preuzela Fortenova grupa. Međutim, više nije u portfelju Fortanova grupe, alternativni investicijski fond MWM1 stekao je, preko društva Sol Naturalis d.o.o., kontrolni vlasnički paket u Solani Pag.

- Novi vlasnik Solane vjeruje u potencijal i snagu brenda Solane te će predano raditi na daljnjoj organizacijskoj i tehnološkoj obnovi Društva s ciljem unaprjeđenja kvalitete proizvoda i stvaranja dodane vrijednosti za Solanu, njezine djelatnike i lokalnu zajednicu s otoka Paga, kratkim priopćenjem oglasio se Grad Pag.

 

Autor članka: Velimir Brkić
Izvor: Zadarski list

0
0
0
s2smodern